Iranul a transmis, duminică, prin Ministerul de Externe, că îl sprijină pe noul prim-ministru irakian Mohammed Tawfiq Allawi şi şi-a reiterat susţinerea faţă de cererea Guvernului ca trupele americane să se retragă din această ţară, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul are legături strânse cu mai multe partide politice şiite şi miliţii din Irak, precum şi cu partide kurde din nord. Oficialii iranieni au încercat să se folosească de influenţa lor pentru a menţine la putere un Guvern solidar cu interesele sale.

„În semn de continuitate al sprijinului pentru independenţă, suveranitate, integritate teritorială şi consolidarea bazelor democraţiei în Irak, împreună cu cererea legitimă a Guvernului şi poporului din Irak ca trupele americane să părăsească teritoriul acestei ţări, Iranul salută numirea lui Mohammed Tawfiq Allawi ca prim-ministru al acestei ţări”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi.

Iranul este dispus să ofere Irakului orice tip de asistenţă necesară pentru a depăşi problemele şi pentru a trece prin această perioadă sensibilă, a mai spus Mousavi, potrivit agenţiei IRNA.

Sâmbătă, la câteva ore după ce a fost nominalizat în funcţie de către preşedintele Barham Salih, Allawi le-a cerut irakienilor să îl sprijine, însă protestatarii l-au respins.

Pentru demonstranţi, fostul ministru de Comunicaţii în cabinetul Nuri al-Maliki, care a condus în perioada în care organizaţia teroristă Stat Islamic a pus stăpânire pe mai multe oraşe irakiene şi care este acuzat de politici pro-şiite, este văzut ca parte a sistemului, astfel, de neacceptat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.