Iranienii sunt chemaţi la urne, vineri, pentru alegeri legislative decisive, la care victoria conservatorilor este anticipată, după invalidarea miilor de candidaţi reformişti şi moderaţi, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranienii trebuie să aleagă şi înlocuitorii membrilor decedaţi din Adunarea experţilor, însărcinată să numească, să supervizeze şi să-l demită eventual pe liderul suprem. 

Mai multe instituţii ale Republicii islamice din iran sunt numite, direct sau indirect, de liderul suprem, principalul decident al ţării. Dar Parlamentul şi Adunarea experţilor sunt aleşi de popor prin vot universal. 

Parlamentul redactează legislaţia, ratifică tratatele internaţionale şi aprobă bugetul naţional.                

Minorităţile religioase recunoscute de Constituţie au cinci reprezentanţi în Parlament: unul pentru zoroaştri, unul pentru evrei, unul pentru creştinii asirieni şi caldei, doi pentru creştinii armeni.  

Parlamentul votează legile şi are puterea de a-i aproba sau a-i interoga pe miniştri şi pe preşedintele Republicii. 

Este compus din 290 de membri şi este ales la fiecare patru ani. 

Iranienii trebuie să aleagă şapte locuri (din 88) din Adunarea experţilor rămase vacante prin decesul titularilor lor în cursul ultimilor patru ani. Această instituţie ar putea juca un rol crucial de acum şi până în 2024, din cauza vârstei înaintate a ayatolahului Ali Khamenei, liderul suprem, care are 80 de ani. 

Toţi iranienii, cu vârste de la 18 ani, posesori au unei cărţi de identitate valalidă, sunt chemaţi să voteze. 

Candidaţii duc o campanie electorală de o săptămână în circumscripţiile lor. Campania se va încheia cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor. 

Birourile de vot se vor deschide vineri, la ora 8.00 (4.30 GMT) şi se vor închide zece ore mai târziu, dar votul poate fi prelungit dacă autorităţile consideră că este necesar. 

Absenteismul favorizează în mod tradiţional victoria ultraconservatorilor. 

În Iran, candidaţii provin în general din două mişcări politice: reformatorii şi conservatorii. După invalidarea a mii de reformatori, la aceste alegeri îşi vor disputa un loc în Parlament conservatorii şi ultraconservatorii. 

Conservatorii, în prezent, vor ca Republica islamică Iran să respecte acordul nuclear iranian din 2015, înţelegere din care Statele Unite s-au retras în 2018. Pe de altă parte, ultraconservatorii resping încă de la început acest acord şi se opun oricărei negocieri cu Occidentul.           

Scrutinul este uninominal în aproape toate circumscripţiile, cu excepţia marilor oraşe, unde alegătorii sunt chemaţi să-şi aleagă mai mulţi candidaţi (cel mult 30 la Teheran). 

Coaliţia conservatorilor s-a format în jurul lui Mohammad Baqer Qalibaf, 58 de ani, fost primat al Teheranului (2005-2017), fost şef al Poliţiei (2000-2005) şi de trei ori candidat la prezidenţiale, care se defineşte drept "tehnocrat".  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.