Doi iraniano-britanici deţinuţi timp de mai mulţi ani în Iran, Nazanin Zaghari-Ratcliffe din 2016, şi Anoosheh Ashoori, din 2017, au fost eliberaţi miercuri şi au sosit în sultanatul Oman, ”în vederea întoarcerii lor în deplină securitate în Regatul Unit”, anunţă diplomaţia sultanatului, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nazanin Zaghari-Ratcliffe şi Anoosheh Ashoori ”au sosit azi (mercuri) la Mascate, la bordul unui avion din cadrul Royal Air Force din Oman”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Ministerul de Externe din Oman, care precizează că a colaborat atât cu Teheranul, cât şi cu Londra.

Iraniano-britanica Nazanin Zaghari-Ratcliffe, reţinută din 2016 în Iran, unde a fost condamnată la închisoare cu privire la răzvrătire, o acuzaţie pe care a negat-o întotdeauna, se află în drum către Regatul Unit, anunţa miercuri o deputată brtianică.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

”Nazanin se află pe aeroportul din Teheran şi este pe drum să se întoarcă acasă”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Tulip Siddiq, o deputată laburistă din circumscripţia Hampstead and Kilburn, la nord de Londra.

La Teheran, o publicaţie de stat a confirmat că iraniano-britanica a fost ”predată” Guvernului brtanic.

Guvernul britanic nu a confirmat imediat eliberarea acesteia, însă premierul Boris Johnson şi-a exprimat miercuri speranţa unei soluţionări ”pozitive” şi a anunţat că negocieri ”contonuă” şi se află în ultima fază.

Boris Johnson a confrmat că o echipă de negociatori brtianici lucra la Teheran pentru a onbţine eliberarea mai multor binaţionali.

Presa britanică a scris că Anoosheh Ashoori, un inginer pensionar, arestat în august 2017 în tmp ce se afla într-o vizită la mama sa, condamnat la zece ani de închisoare cu privire la spionaj în favoarea Israelului, a fost de asemenea eliberat.

Autorităţile judiciare au anunţat ulterior că l-au eliberat pe Anoosheh Ashoori, la puţin timp după anunţul, la televiziunea iraniană de stat al eliberărtii lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

”Din cauza vârstei sale înaintate şi a condiţiei sale fizice, un tribunal a aprobat eliberarea condiţionată a acestuia şi a fost eliberat”, a anunţat un purtător de cuvânt al autorităţilor judiciare iraniene, Zabihollah Khodayian, citat de agenţia iraniană de presă Fars.

Ministrul britanic de Externe  Liz Truss declara miercuri la BBC că şi-a dat drept prioritate ”să ne asigurăm că plătm datoria pe care o datorăm în mod legitim autorităţilor iraniene”, o datorie în sumă de 400 de milioane de lire sterline (475 de milioane de euro), datând din vremea şahului Iranului.

Autorităţile britanice au avut însă grijă să nu facă o legătură între cele două cazuri.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, în vârstă de 43 de ani, şi-a primit paşaportul marţi, un semn al unei eliberări apropiate.

O şefă de proiect a Fundaţiei Thomson Reuters, aripa filantropică a agenţiei de presă cu acelaşi nume, ea a fost arestată în 2016 la Teheran, în tmp ce-şi vizita familia.

Ea a fost acuzată de complot în vederea unei răsturnări a Republicii islamice, o acuzaţie pe care a respins-o aprig, şi a fost condamnată la cinci ani de închisoare.

După ce şi-a ispăşit pedeapsa, ea a fost condamnată din nou, la sfârşitul lui aprilie 2021, la un an de închisoare cu privire la faptul că a participat la o adunare în faţa Ambasadei Iranului la Londra, în 2009.

În octombrie 2021, ea a pierdut un apel, iar rudele sale se temeau de închisoare, din care a fost autorizată să iasă, purtând o brăţară electronică, din martie 2020, din cauza pandemiei covid-19.

Richard Ratcliffe, soţul său şi tatăl fiicei lor, Gabriella, a făcut o grevă a foamei timp de 21 de zile, în toamena lui 2021, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la soarta soţiei sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.