Regatul Unit denunţă puternic, luni, o nouă condamnare la un an de închisoare a justiţiei iraniene a iraniano-britanicei Nazanin Zaghari-Ratcliffe, aflată pe mâna justiţiei Republicii islamice din 2016, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred că nu este deloc normal ca Nazanin să fie conamnată la o pedeapsă suplimentară cu închisoarea”, denunţă premierul britanic Boris Johnson, care dă asigurări că Londra intenţionează să ”muncească foarte dur” pentru a obţine eliberarea acesteia.

Şefa unui proiect al Fundaţiei Thomson Reuters, aripa filantropică a agenţiei de presă cu acelaşi nume, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, în vârstă de 42 de ani, a fost arestată în 2016, la Teheran, unde îşi vizita familia.

Acuzată de faptul că a complotat să răstoarne regimul Republicii islamice, acuzaţii pe care le respinge categoric, ea a fost condamnată la cinciani de închisoare.

Ea şi-a ispăşit pedeapsa, în arest la domiciliu, la 7 martie.

Ea a fost judecată, ulterior, cu privire la ”propagandă împotriva sistemului (politic al Republicii islamice), din cauză că a participat la o manifestaţie în faţa (sediului) Ambasadei Iranului la Londra în 2009”, anunţă avocatul său.

Presa britanică şi filiala britanică a Amnesty International spun că ea a fost condamnată la un an de închisoare cu executare şi la interzicerea de a părăsi teritoriul iranian timp de un an.

Soţul său, Richard Ratcliffe, a confirmat pedeapsa, la BBC, şi a denunţat ”în mod clar o tactică de negociere”, în toiul unor negocieri în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în disarul nuclear iranian.

”Este o hotărâre complet inumană şinejustificată”, a denunţat într-un comunicat şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab, care îndeamnă la eliberarea ”imediată” a acesteia.

Acest dosar alimentează tensiuni între Londra şi Teheran.

Richard Ratcliffe a apreciat în trecut că soţia sa este ”ostatica” unui joc politic pe tema unei vechi datorii contractate de Regatul Unit, atunci când şahul Iranului a cumpărat tancuri în valoare de 400 de milioane de lire sterline (467 de milioane de euro).

Londra a refuzat să livreze tancurile ulterior, după ce şahul a fost înlăturat de la putere, în 1979, şi a păstrat banii.

”Libertatea lui Nazanin este folosită drept monedă de schimb”, a denunţat luni deputata laburistă Lisa Nandy.

”RELE TRATAMENTE”

ONG-ul britanic Redress aprecia într-un raport, la jumjătatea lui martie, că Zaghari-Ratcliffe suferă de stres posttraumatic grav în urma unor ”rele tratamente” şi îndemna Londra să o recunoască drept ”victimă a torturii”,

Autorităţile iraniene au respins mereu că ar fi maltratat-o.

Teheranul, care nu recunoaşte dubla naţionalitate, a refuzat Regatului Unit orice acces consular la Zaghari-Ratcliffe în timp ce aceasta se afla la închisoare şi a respins apeluri ale Londrei la eliberarea acesteia drept un amestec în afaceri interne iraniene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.