Autorităţile iraniene au executat sâmbătă doi bărbaţi pe care i-au acuzat pentru atacul asupra unui sanctuar din Shiraz în octombrie 2022, potrivit agenţiei de ştiri de stat IRNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Supremă a Iranului a respins un recurs depus în numele celor doi bărbaţi, Mohammed Ramez Rashidi şi Sayed Naeem Hashemi Qatali, a declarat procurorul şef al provinciei Fars, citat de IRNA.

Treisprezece persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite în atacul care a avut loc la altarul Shahcheragh din oraşul Shiraz din sudul Iranului, pe 26 octombrie 2022, potrivit IRNA.

Atacul a avut loc într-o seară de miercuri, una dintre cele mai aglomerate perioade pentru altar.

La acea vreme, ISIS a revendicat atacul şi a transmis o declaraţie pe adresa agenţiei de presă afiliate Amaq, spunând că unul dintre membrii săi „a vizat grupuri de necredincioşi din interiorul altarului, cu mitraliera, provocând moartea a zeci dintre ei”.

Atacul a avut loc în aceeaşi zi în care au izbucnit ciocniri în toată ţara pentru a marca 40 de zile de la moartea tinerei Mahsa Amini, care a murit în custodia poliţiei după ce a fost dusă la un „centru de reeducare” pentru că se pare că nu şi-a purtat hijab-ul corespunzător. Nu este clar dacă atacul a fost legat de proteste. Protestele au cuprins Republica Islamică după moartea femeii iraniene kurde în vârstă de 22 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.