Cel puţin 15 persoane au fost ucise, miercuri, în oraşul Shiraz în urma unui atentat comis în principalul sanctuar musulman şiit din sudul Iranului şi revendicat de gruparea juhadistă Stat Islamic (SI), anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Ebrahim Raďssi i-a acuzat, într-un comunicat, "pe duşmanii Iranului" care încearcă să divizeze rândurile unite ale naţiunii (...) prin violenţă şi teroare, şi a promis un răspuns sever al forţelor de securitate. 

Atacul, printre cele mai mortale din ultimii ani în Iran, a avut loc "în timpul rugăciunii de seara" în moscheea Shah Cheragh, a indicat guvernatorul local, Mohammad-Hadi Imanieh, la televiziunea de stat. 

Potrivit acestuia, agresorul "a tras orbeşte în credincoşi", în cel mai important lăcaş din sudul Iranului, care adăposteşte mormântul lui Ahmad, fratele uneia dintre cele mai venerate figuri ale şiismului, imamul Reza, mort în 818. 

"Un singur terorist a fost implicat în acest atac", a declarat la televiziune şeful Autorităţii judiciare locale, Kazem Moussavi, care a anunţat "cel puţin 15 morţi şi 19 răniţi". 

Autorul "afiliat la grupările takfiriste, a fost arestat", a adăugat televiziunea referitor la grupările jihadiste sau islamiste radicale sunnite. 

Televiziunea a precizat că "forţele de securitate l-au rănit pe agresor" care acum "este supus unei intervenţii chirurgicale în spital". 

Potrivit organului de propagandă al grupării Stat Islamic, un membru al grupării jihadiste sunnite a deschis focul asupra credincioşilor din Shah Cheragh, "ucigând cel puţin 20 de şiiţi şi rănind alţi zeci".

Un martor a declarat agenţiei oficiale iraniene Irna că "a auzit ţipete de femei în momentul chemării la rugăciunea de seară", adăugând că "agresorul a intrat şi a tras". 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.