Unii lideri irakieni au promis marţi să apere ”suveranitatea”, în a 40-a zi de doliu de la moartea lui Abu Mehdi al-Muhandis, comandantul trupelor paramilitare proiraniene, ucis într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) împreună cu generalul iranian Qassem Soleimani la Bagdad, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unor atacuri americane vizând paramilitari din cadrul Hashd al-Shaabi şi apoi a operaţiunii în care a fost ucis arhitectul strategiei iraniene în Irak şi în Orientul Mijlociu, Bagdadul acuză neîncetat Washingtonul de faptul că nu-i respectă suveranitatea.

Bagdadul a protestat de asemenea, însă mai puţin vehement, faţă de Teheran, în urma ripostei iraniene vizând baze în care se aflau militari americani în Irak.

Facţiunea cea mai radicală din cadrul Hashd al-Shaabi - căreia al-Muhandis îi era lider - a spânzurat, la Bagdad, efigii ale preşedintelui american Donald Trump şi ale unor militari americani.

Marţi, comandanţi militari de cel mai înalt rang din Irak s-au adunat în ”Zona verde” ultrasecurizată din capitala irakiană pentru a marca sfârşitul celor 40 de zile de doliu musulman.

Faleh al-Fayyadh, conducătorul oficial al Hashd - eclipsat de la înfiinţarea acestuia în 2014 de către adjunctul său, al-Muhandis - a denunţat ”o crimă împotriva umanităţii, împotriva Irakului şi suveranităţii sale”.

”Sângele acestor martiri va consolida legitimitatea Hashd”, a subliniat el, ”noi vom fi ghimpele din piciorul oricui va încerca să ia suveranitatea Irakului”.

După Fayyadh - care este de asemenea consilier al premierului însărcinat cu securitatea şi care a precizat că se exprimă în numele şefului Guvernului -, şeful Statului Major şi ministrul de Interne au luat cuvântul într-un auditorium în Zina Verde.

În acest cartier plin de buncăre, la sfârşitul lui decembrie, au luat cu asalt mii de proiranieni sediul Ambasadei Statelor Unite, pe care l-au asediat timp de 24 de ore.

Cancelaria americană şi-a avertizat deja cetăţenii înaintea comemorării lui Soleimani şi al-Muhandis, în contextul în Hashd al-Shaabi a îndemnat la adunări populare marţi seara, în apropierea Zonei Verzi.

Unul dintre liderii Hashd al-Shaabi, Qais al-Khazali, a părut că vrea să facă apel duminică la o relaxare înaintea adunărilor, anunţând că Hashd a decis să ”amâne riposta militară, pentru a da o şansă muncii politice”.

Blocul parlamentar Hashd al-Shaabi - al doilea în Parlament - continuă să îndemne cu reglaritate la expulzarea trupelor străine staţionate în Irak, în cadrul coalişiei antijihadiste.

Asasinarea lui Soleimani şi al-Muhandis - care potrivit unor surse americane îl viza doar pe Soleimani, iar Washingtonul nu a ştiut că al-Muhandis se afla şi el în convoi - a aprins brusc tensiunile între cei doi aliaţi ai Bagdadului.

Această intensificare a tensiunilor între Washington şi Teheran a alimentat temeri cu privire la izbucnirea unui conflict deschis pe teritoriul irakian.

Tirul dronei americane a relansat de asemenea sentimentul antiamerican în Irak, iar parlamentul a cerut prin vot Guvernului să expulzeze cei peste 5.000 de militari americanistaţionaţi în această ţară.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.