Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, a condamnat luni atacurile aeriene ale Statelor Unite împotriva unor baze ale miliţiilor irakiene susţinute de Iran, acţiune care ar putea plasa şi mai mult Irakul în centrul unui conflict de proximitate între Washinton şi Teheran, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata americană a efectuat atacuri aeriene împotriva miliţiei Hezbollah, ca reacţie la uciderea unui contractor civil american în timpul unui atac cu rachete împotriva unei baze militare irakiene.

Surse irakiene au declarat că cel puţin 25 de luptători ai grupării au fost ucişi şi 55 au fost răniţi.

”Premierul a descris atacul american împotriva forţelor armate irakiene drept un asalt vicios inacceptabil care va avea consecinţe periculoase”, a anunţat biroul acestuia.

Tensiunile dintre Teheran şi Washington, doi dintre aliaţii principali ai Irakului, s-au amplificat de anul trecut, când preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear convenit în 2015 şi a reimpus sancţiunile.

La începutul lunii decembrie, secretarul de Stat Mike Pompeo a acuzat forţe susţinute că Iran de atacuri împotriva unor baze din Irak şi a spus că Statele Unite vor răspunde cu hotărâre oricăror atacuri efectuate de Teheran sau apropiaţii săi care afectează americani sau pe aliaţii lor.

Iranul neagă implicarea în atacurile împotriva forţelor americane şi a condamnat raidurile ca fiind ”terorism”.

Atacurile au avut loc într-o perioadă de proteste în Irak, mii de oameni ieşind în stradă pentru a condamna, printre altele, grupări precum Hezbollah şi susţinătorii lor iranieni.

Protestatarii mai cer o reformare a sistemului politic, pe care îl consideră corupt.

Aproximativ 400 de oameni din Basra au protestat împotriva atacurilor americane, demonstrând în sprijinul Hezbollah.

Atacurile aeriene americane aduc şi riscul unor represaţii. Un lider important al miliţiei a promis răzbunare împotriva forţelor americane din Irak.

”Răspunsul nostru va fi foarte dur împotriva forţelor americane din Irak”, a declarat duminică comandantul Jamal Jaafar Ibrahimi, cunoscut şi ca Abu Mahdi al-Mohandes.

Mohandes este comandant al Popular Mobilization Forces (PMF) din Irak, care reuneşte organizaţii paramilitare, majoritatea miliţii şiite susţinute de Iran, care au fost integrate în forţele armate irakiene.

El este şi unul dintre cei mai puternici aliaţi ai Iranului în Irak, iar în trecut a condus Kataib Hezbollah (Brigăzile Hezbollah), pe care a fondat-o.

Avertismentul său a fost bine primit de susţinătorii săi iranieni.

”Răzbunarea şi reacţia la această crimă sunt dreptul natural al naţiunii irakiene şi al grupărilor care apără Irakul”, a anunţat Garda Revoluţionară a Iranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.