O grupare care se prezintă drept ”IRA” a revendicat marţi, într-un comunicat trimis publicaţiei Derry Journal, atentatul cu maşină-capcană comis la 19 ianuarie în faţa unui tribunal la Londonderry, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această explozie nu s-a soldat cu victime.

”Noi îi avertizăm totodată pe cei care colaborează cu britanicii şi le cerem să renunţe imediat, pentru că nu vor primi alte avertismente”, se ameninţă în comunicat.

Poliţiţişti din Irlanda de Nord şi din Irlanda se tem că o eventuală reinstalare a unei frontiere fizice între provincia britanică şi Republica irlandeză, după Brexit, ar putea alimenta o reluare a conflictului nord-irlandez.

În comunicatul său, gruparea care a revendicat atentatul dezminte că perspectiva Brexitului îi motivează fapta. ”Toate aceste dezbateri cu privire la Brexit, despre o frontieră dură ori nu, nu au nicio consecinţă asupra acţiunii noastre (...)”.

”Lupta noastră continuă”, se subliniază în text.

Ultimul atac sângeros cu maşină-capcană a avut loc în 2016 şi a fost comis de adevărata IRA. Un agent penitenciar a fost rănit mortal de o bombă lăsată sub furgonul acestuia la Belfast.

Aproximativ 3.600 de persoane au fost ucise în conflictul care i-a opus pe protestanţii unionişti - care doreau ca Irlanda de Nord să rămână în Regatul Unit - şi naţionalişti catolici - care voiau să se unească cu Irlanda.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.