Iordania a denunţat luni drept ”deformate” informaţii publiate de o vastă anchetă jusrnalistică internaţională despre averea regelui Abdallah al II-lea provenind din societăţi offshore din străinătate, şi a estimat că acestea reprezntă o ”ameninţare la adresa securităţii monarhului şi familiei sale”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Palatul regal de la Amman a recunoscut, într-un comunicat, că regele Abdallah al II-lea deţine proprietăţi în Statele Unite şi Regatul Unit, dar subliniază că acestea au fost fnanţate ”personal” de către monarh.

Potrivit anchetei jurnalistice Pandora Papers, publicată duminică, Abdallah al II-lea a înfiinţat aproximativ 30 de societăţi offshore - adică în ţări sau teritorii cu o fiscalitate avantajoasă - prin internedul cărora a cumpărat 14 proprietăţi de lux în Statele Unite şi în Regatul Unit - în valoare de peste 106 milioane de dolari.

”Unele informaţii de presă publicate despre bunuri imobile ale regelui sunt inexacte, deformate şi exagerate”, denunţă palatul regal.

”Publicarea de către anumite publicaţii a adreselor acestor apartamente şi reşedinţe constituie (...) o ameninţare la adresa securităţii regelui şi membrilor familiei sale”, se aratăîn comunicat.

Regele ”deţine un anumit număr de apartamente şi reşedinţe în Statele Unite şi în Regatul Unit, (dar) acesta nu este un lucru nou şi nu este secret”, subliniază aceeaşi sursă.

Monarhul îşi foloseşte ”unele dintre apartamente în cursul unor vizite oficiale şi primeşte în ele invitaţi oficiali. El foloseşte împreună cu membri ai familiei sale alte reşedinţe, în cursul unor vizite private”, se mai arată în comunicat.

”Costul acestor proprietăţi şi toate cheltuielile care le sunt asociate sunt finanţate personal de către rege, iar niciuna dintre aceste cheltuieli nu a fostfăcută de la bugetul de stat sau trezorerie”, subliniază palatul.

Imediat după publicarea acestei anchete a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), avocaţi ai regelui Iordaniei, citaţi de BBC, au dat asigurări că acesta şi-a folosit averea personală şi a recurs la societăţi offshore din motive de securitate şi discreţie.

MAI MULŢI LIDERI DEZMINT

Mulţi alţi lideri au fost vizaţi în această anchetă, în care sunt acuzaţi de faptul că şi-au ascuns averile în societăţi offshore, şi anume în scopul evaziunii fiscale.

Premierul Coastei de Fildeş Patrick Achi, care a deţinut controlul unei societăţi în Bahamas până cel puţin în 2006, potrivit anchetei, a dezminţit luni orice ”acţiune ilicită”.

Premierul ceh Andrej Babis a dezminţit încă de duminică faptul că ar fi plasat 22 de milioane de dolari în societăţi-paravan, cu scopul de a cumpăra Castelul Bigaud - o mare proprietate la Mougins, în sudul Franţei.

”Eu nu am făcut niciodată ceva ilegal sau rău”, a scris el într-un mesaj postat pe Twitter, ”însă asta nu-i împiedică să încerce să mădenigreze şi să influenţeze alegerile legislatove cehe” - prevăzute vineri şi sâmbătă.

Preşedintele Ecuadorului Guillermo Lasso a plasat fonduri în două trusturi - ale căror sedii se află în Statele Unite, în South dakota, potrivit ICIJ, care-i vizează, de asemenea, pe preşedinţii Chile Sebastan Pinera şi Republicii Dominicane Luis Abinader.

”Toate veniturile mele au fost declarate şi am plătit impozitele corespunzătoare în Ecuador, ceea ce face din mine unul dintre principalii contribuabili din ţară, cu titlu personal”, a replicat într-un comunicat Guillermo Lasso, un fost bancher.

”Toate investiţiile realizate în Ecuador şi în străinătate au fost făcute întotdeauna în cadrul legii”, dă el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.