Iordania a declarat sâmbătă că orice mişcare a Israelului de a impune o nouă strămutare a palestinienilor ar împinge regiunea spre "abisul" unui conflict regional mai larg, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de externe iordanian Ayman Safadi a declarat, de asemenea, că blocarea de către Israel a ajutorului umanitar pentru Gaza şi forţarea locuitorilor din Gaza să îşi părăsească locuinţele în timp ce îşi intensifică acţiunile militare reprezintă o încălcare "flagrantă" a dreptului internaţional.

Israelul a dat tuturor locuitorilor din nordul Fâşiei Gaza un termen până sâmbătă după-amiază pentru a se deplasa spre sud înaintea unei ofensive terestre preconizate pentru a-i elimina pe militanţii Hamas. Israelul a declarat că va menţine două drumuri deschise până la ora locală 16.00 pentru a permite oamenilor să scape din nordul Gaza.

Campania militară împotriva Hamas ucide civili nevinovaţi şi va aduce disperare şi distrugere în urma ei, ceea ce nu va aduce securitate Israelului, a avertizat ministrul iordanian.

"Războiul ucide şi deplasează palestinieni nevinovaţi şi va lăsa regiunea şi lumea să se confrunte cu repercusiunile unui mediu de distrugere şi disperare pe care Israelul îl va crea în Gaza", a declarat Safadi în comentarii făcute după o întâlnire cu omologul canadian. "Nu va asigura securitatea şi nu va duce la pace", a adăugat Safadi, în cele mai dure critici din partea Iordaniei de la conflictul care a izbucnit după un atac transfrontalier devastator al Hamas în urmă cu o săptămână.

Demersul Israelului de a muta întreaga populaţie cerându-i să-şi lase casele a fost o "linie roşie" pe care arabii o vor înfrunta, a avertizat Safadi. "Acest lucru va aduce regiunea în iadul războiului... trebuie să punem capăt acestei nebunii", a adăugat el.

Continuarea războiului ameninţă, de asemenea, să ducă la răspândirea acestuia şi pe alte fronturi, a mai spus Safadi, adăugând că "violenţa va genera mai multă violenţă şi distrugere".

Regele Abdullah al Iordaniei se îndrepta sâmbătă spre Europa în cadrul unor eforturi diplomatice intensificate conduse de regat, despre care Safadi a spus că au ca scop obţinerea de sprijin pentru a pune capăt catastrofei umanitare iminente din Gaza şi pentru a preveni o conflagraţie mai amplă.

Vineri, la Amman, monarhul i-a spus secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, că prioritatea este protejarea civililor de ambele părţi şi asigurarea faptului că Israelul permite intrarea urgentă a ajutoarelor în Gaza.

Safadi a declarat că regele a subliniat, de asemenea, refuzul Iordaniei de a accepta strămutarea palestinienilor de pe pământurile lor.

Ammanul, care a pierdut Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, în favoarea Israelului în timpul războiului din 1967 din Orientul Mijlociu, se teme că extinderea violenţelor ar putea avea repercusiuni asupra unei mari părţi din populaţia Iordaniei, care este formată din palestinieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.