Invazia Rusiei a deteriorat sau distrus până la 30% din infrastructura Ucrainei, distrugeri în valoare de 100 de miliarde de dolari, a declarat, luni, ministrul ucrainean al Infrastructurii, adăugând că reconstrucţia ar putea fi realizată în doi ani folosind activele ruseşti îngheţate pentru finanţare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina nu a precizat anterior impactul specific asupra infrastructurii, cum ar fi drumurile şi podurile, deşi oficialii susţin că daunele totale, de la infrastructura de transport la case şi alte clădiri, se ridică până în prezent la aproximativ 500 de miliarde de dolari.

”Practic, toate componentele infrastructurii noastre de transport au avut de suferit într-o formă sau alta”, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksander Kubrakov.

El a spus că războiul a afectat între ”20% şi 30% din întreaga infrastructură cu grade diferite de daune, cu diferite niveluri de distrugere”.

Kubrakov a mai afirmat că peste 300 de poduri de pe drumurile naţionale au fost distruse sau avariate, peste 8.000 de km trebuie reparate sau reconstruite şi zeci de poduri de cale ferată au fost aruncate în aer. El a stabilit daunele totale la 100 de miliarde de dolari până la momentul actual.

Oficialul ucrainean a mai precizat că ministerul său a început unele reconstrucţii în zonele aflate acum sub controlul trupelor ucrainene.

”Dacă vorbim de drumuri, poduri şi clădiri rezidenţiale, cred că aproape totul poate fi reconstruit în doi ani... dacă toată lumea lucrează rapid”, a spus el.

Kubrakov a mai explicat că se aşteaptă ca naţiunile occidentale să sprijine reconstrucţia Ucrainei

”Sunt mai multe surse care sunt luate în considerare. În primul rând, activele Federaţiei Ruse, care acum sunt îngheţate în aproape toate ţările importante”, a adăugat el.

Uniunea Europeană a încercat să creeze un fond internaţional pentru reconstrucţie, în timp ce unii politicieni ai UE au cerut ca Occidentul să folosească activele ruseşti îngheţate, inclusiv cele 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale ruse.

Kubrakov a argumentat că Ministerul ucrainean de Justiţie şi unii dintre aliaţii Ucrainei examinează modalităţi de utilizare a activelor ruseşti îngheţate. El a spus că o opţiune ar fi strângerea de numerar prin vânzarea activelor confiscate cu ajutorul unui ”mecanism transparent”.

”Cred că acest lucru este corect, un astfel de mecanism nu a fost niciodată folosit... Va fi prima dată”, a spus el.

”Nu au existat precedente încă. A existat un precedent ca o ţară din Europa să atace o alta în secolul 21?”, a mai subliniat Kubrakov.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.