Operaţiuni de salvare riscante sunt în curs de desfăşurare pentru a salva persoane blocate în mai multe sate din Tesalia, o mare câmpie din centrul Greciei care a fost inundată de ploile torenţiale, au anunţat joi serviciile de pompieri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Câmpia Tesalia s-a transformat într-un lac imens", a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor greci, Yannis Artopios, pentru postul public de televiziune ERT.

El a relatat despre o "operaţiune majoră" în vederea evacuării locuitorilor, desfăşurată cu bărci de salvare, pentru a ajunge la Palamas, în apropiere de oraşul Karditsa, unde apa a atins între 1,5 şi 2 metri.

"Accesul este foarte dificil", a subliniat oficialul. Apa are între 1,5 şi 2 metri înălţime, iar locuitorii sunt blocaţi în casele lor fără niciun ajutor, a declarat Giorgos Sakellariou, primarul din Palamas, pentru postul privat de televiziune Skai, care a difuzat imagini de la inundaţii, cu case aflate sub apă.

Potrivit lui Hara Petropoulou, un locuitor din zonă, inundaţiile au fost provocate de un râu care a ieşit din matcă. Ploile abundente au început să cadă luni seara şi marţi în departamentul Magnesia, din nordul Greciei, la 300 kilometri de capitala Atena, inundând mai întâi oraşul portuar Volos şi satele de pe Muntele Pilion, înainte de a afecta, miercuri, oraşele Karditsa şi Trikala, în nord-vest.

Două persoane au fost găsite moarte marţi în Magnesia şi o alta în Tesalia, miercuri. Cel puţin două persoane sunt date dispărute, a declarat joi Yannis Artopios.

Miercuri seara, furtuna Daniel a lovit şi Attica, unde se află Atena, provocând inundaţii pe străzi şi în mai multe staţii de metrou din capitală.

Descrisă de guvern şi de experţi ca fiind un "fenomen extrem" în ceea ce priveşte cantitatea de apă căzută în decurs de 24 de ore, ploaia torenţială a provocat pagube importante pe câmpurile din Tesalia, în centrul Greciei, unde se află departamentele Magnesia, Trikala şi Karditsa.

Pagubele au început să fie evaluate în aceste departamente şi vor fi plătite despăgubiri locuitorilor, antreprenorilor şi fermierilor afectaţi, a declarat joi ministrul de interne Niki Kerameus la Skai.

Se pare că regiunea muntoasă din Magnesia a fost lovită de 600 până la 800 de litri de ploaie pe metru pătrat, care au căzut în numai 24 de ore, un fenomen nemaiîntâlnit în datele meteorologice din Grecia măsurate din 1955.

Potrivit serviciului naţional de meteorologie (EMY), fenomenul se va diminua joi după-amiază.

În Turcia şi Bulgaria, ţări limitrofe Greciei, ploile torenţiale din ultimele zile au făcut în total 11 victime.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.