Între 80.000 şi 180.000 dintre cei 135 de milioane de profesionişti din domeniul sănătăţii din lume au murit din cauza covid-19, în perioada ianuarie 2020-mai 2021, estimează într-un raport Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste estimări decurg din cele 3,45 de milioane de morţi din cauza covid-19 declaraţi în mai la OMS, un număr care este cu mult mai mic decât numărul real al morţilor”, a precizat într-un comunicat, joi, OMS.

”De aceea este esenţial ca profesionişti din sănătate să fie vaccinaţi cu prioritate. Datele din 119 ţări sugerează că, în medie, doi din cinci profesionişti din sănătate din întreaga lume sunt vaccinaţi”, a anunţat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a prezentat raportul.

”Însă, bineînţeles, această medie maschează diferenţe enorme între regiuni şi grupuri economice. În Africa, mai puţin de unul din zece profesionişti din sănătate este vaccinat complet. În paralel, în cele mai multe ţări bogate, 80% dintre agenţii din sănătate sunt vaccinaţi complet”, a subliniat el.

OMS îndeamnă toate ţările să se asigure de vaccinarea tuturor profesioniştilor din domeniul sănătăţii, prioritar împotriva covid-19, împreună cu alte grupuri cu risc.

”La mai bine de zece luni de la aprobarea primelor vaccinuri, faptul că milioane de profesionişti din sănătate nu au fost vaccinaţi reprezintă o condamnare a ţărilor şi întreprinderilor care controlează aprovizionarea lumii cu vaccinuri” anticovid, a denunţat directorul OMS.

El denunţă în mod neîncetat inechitatea vaccinării şi cere cu regularitate ţărilor care dispun de suficiente doze de vaccin împotriva covid-19 să le împartă, în contextul în care mecanismul internaţional Covax este afectat din cauză că nu are vaccinuri suficiente.

”Statele membre G20 s-au angajat să doneze peste 1,2 miliarde de doze de vaccin (anticovid) Covax. Până în prezent au livrat doar 150 de milioane (de doze). În privinţa majorităţii donaţiilor, nu dispunem de niciun calendar. Nu ştim câte doze va primi Covax şi nici când”, a denunţat el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.