Fiul preşedintelui american Joe Biden, Hunter Biden, a pledat miercuri nevinovat la acuzaţiile de fraudă fiscală, într-o răsturnare surprinzătoare de situaţie, pentru că până în ultimul moment informaţiile indicau că va pleda vinovat, în urma unei înţelegeri pe care o făcuse cu procurorii. Schimbarea sa de poziţie a intervenit însă după ce judecătoarea federală din Delaware a declarat că are nevoie de mai mult timp pentru a analiza acordul propus cu procurorii federali pentru a evita o altă acuzaţie, aceea de posesie ilegală a unei arme de foc, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această răsturnare de situaţie surprinzătoare a avut loc după ce o audiere care ar fi fost de aşteptat să fie de rutină s-a transformat într-o şedinţă de trei ore, cu discuţii secrete între avocaţi şi întrebări incomode din partea judecătoarei Maryellen Noreika de la Tribunalul Districtual al SUA.

"Nu pot accepta acordul de recunoaştere a vinovăţiei astăzi", a spus ea, cerând părţilor să o informeze asupra motivelor pentru care ar trebui să îl accepte.

Asta înseamnă că avocaţii lui Hunter Biden şi procurorii ar putea totuşi să o convingă pe Noreika să aprobe acordul aşa cum a fost negociat anterior sau să îl modifice într-o formă pe care să o poată accepta.

În cadrul audierii, Hunter Biden a pledat nevinovat la acuzaţiile de neplată a impozitelor pentru venituri de peste 1,5 milioane de dolari în 2017 şi 2018, în pofida faptului că datorează peste 100.000 de dolari, susţin procurorii.

Înţelegerea cu procurorii de a pleda vinovat pentru fraudă fiscală fusese făcută pentru a evita să fie pus sub acuzare într-un caz separat, în care este acuzat de deţinerea ilegală a unei arme de foc în timp ce era dependent şi folosea o substanţă de control, ceea ce constituie o infracţiune.

Vestea înseamnă că necazurile juridice ale fiului vor continua să îl urmărească pe preşedintele Biden, în timp ce acesta îşi va desfăşura campania pentru realegere în 2024. Principalul său rival, fostul preşedinte Donald Trump, şi aliaţii republicani ai lui Trump din Congres criticaseră acordul la care ajusese cu procurorii spunând că îl favorizează în mod nedrept pe fiul preşedintelui.

Trump, care a fost pus sub acuzare la New York pentru că ar fi falsificat înregistrări fiscale pentru a acoperi plăţi către o vedetă porno şi care se confruntă cu acuzaţii penale federale în Florida pentru gestionarea documentelor clasificate după ce a părăsit funcţia prezidenţială în 2021, criticase înţelegerea lui Hunter Biden cu procurorii ca fiind o simplă "amendă de circulaţie".

Republicanii îl acuză de ani de zile pe Hunter Biden că a profitat de puterea politică a tatălui său pentru a obţine avantaje personale în afacerile sale din Ucraina şi China, deşi ancheta procurorului David Weiss din Delaware, numit de Trump, nu a scos la iveală nicio dovadă care să susţină aceste afirmaţii.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jeane-Pierre, a declarat că preşedintele îşi susţine fiul. "Hunter Biden este un cetăţean privat şi aceasta a fost o chestiune personală pentru el", a spus ea.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a negat acuzaţiile de tratament special şi a declarat că Weiss a primit autonomie deplină pentru a-l investiga pe Hunter Biden. Weiss a mai spus că nu s-a confruntat cu nicio interferenţă.

Hunter Biden a lucrat ca lobbyist, avocat, consultant, bancher de investiţii şi artist. El a discutat public despre luptele sale cu dependenţa, inclusiv alcoolismul şi consumul de cocaină.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.