Întoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor se poate face numai în coordonare cu ONU, a declarat vineri cancelraul german Angela Merkel, în cadrul unei vizite de două zile în Liban, unde această problemă se află în centrul unor îngrijorări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această mică ţară, cu patru milioane de locuitori, vecină cu Siria devastată de război, a primit cei mai numeroşi refugiaţi la nivel mondial - raportat la populaţia sa.

”Noi vrem să contribuim la o soluţie politică în Siria, care să permită o întoarcere a refugiaţilor”, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă, în urma unei întâlniri cu premierul libanez Saad Hariri.

”Le-am confirmat conducătorilor (libanezi) că întoarcerea nu se poate face decât în cadrul unor discuţii şi unui acord cu organizaţii ONU”, a adăugat ea.

De la începutul, în 2011, al războiului care le devastează ţara, 1,5 milioane de sirieni s-au refugiat în Liban - dintre care un milion s-au înscris la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Aproximativ 500 de refugiaţi au plecat din sudul Libanului în Siria, la începutul anului, în cadrul unei întoarceri organizate de către autorităţile libaneze şi siriene, dar la care UNHCR nu a participat.

Câteva mii de sirieni s-au întors în ţara lor, de la frontiera libaneză, în ultimii ani.

Condiţiile umanitare şi în domeniul securităţii din Siria nu sunt propice unei întoarceri în masă, apreciază UNHCR.

Agenţia ONU se teme de expulzări, în contextul în care îndemnuri la întoarcerea refugiaţilor din partea unor conducători libanezi sunt tot mai numeroase şi imperative.

Aceste divergenţe de puncte de vedere l-au determinat pe ministrul libanez de Externe Gebran Bassil să acuze, luna aceasta, agenţia ONU de ”intimidarea” refugiaţilor cu scopul de a-i împiedica să se întoarcă acasă.

Aceste acuzaţii au fost urmate de o ”îngheţare” a cererilor de sejur ale personalului internaţional al UNHCR în Liban.

ONU a cerut recent să se revină asupra acestei decizii, în contextul în care Guvernul libanez nu a adoptat încă o poziţie oficială.

Hariri, reales în post într-un al treilea mandat, a declarat vineri că ”singura soluţie permanentă pentru refugiaţii sirieni este întoarcerea lor (...) într-un mod sigur şi demn”.

El a subliniat că acest lucru este necesar să aibă loc ”cât mai rapid”.

Cancelarul german s-a întâlnit de asemenea cu şeful statului, Michel Aoun, după care a plecat spre Germania, unde este supusă, ea însăşi, unor presiuni pe tema politicii sale în domeniul migraţiei.

Înainte de Liban, Merkel a efectuat o vizită în Iordania, unde s-a întâlnit cu refele Abdullah al II-lea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.