Interzicerea smartphone-urilor în şcolile olandeze a îmbunătăţit mediul de învăţare, în ciuda protestelor iniţiale, potrivit unui studiu comandat de guvernul Ţărilor de Jos, relatează The Guardian.
Reglementările naţionale, introduse în ianuarie 2024, recomandă interzicerea smartphone-urilor în sălile de clasă, iar aproape toate şcolile s-au conformat. Aproape două treimi dintre licee cer elevilor să îşi lase telefoanele acasă sau să le depoziteze în dulapuri, în timp ce în una din cinci şcoli, telefoanele sunt colectate la începutul orei.
Cercetătorii au intervievat 317 directori de licee, 313 şcoli primare şi au organizat 12 grupuri de discuţie cu profesori, asistenţi educaţionali, elevi şi părinţi. Liceele au raportat că elevilor le este mai uşor să se concentreze (75%), că mediul social s-a îmbunătăţit (59%) şi unii au menţionat că rezultatele şcolare s-au îmbunătăţit (28%).
Dr. Alexander Krepel, cercetător la Institutul Kohnstamm, a declarat că interacţiunile dintre elevi au fost cele care s-au îmbunătăţit cel mai mult.
„Nu mai este posibil să faci pe ascuns o poză cu cineva în clasă şi apoi să o distribui într-un grup de WhatsApp, aşa că siguranţa socială a crescut,” a spus el. „Mai ales în pauzele dintre ore, elevii obişnuiau să stea pe telefoane, iar acum sunt forţaţi să vorbească… Poate că se şi ceartă un pic mai des, dar şcolile, profesorii şi elevii sunt destul de mulţumiţi de atmosfera mai bună”, a precizat el.
Temerile iniţiale legate de interdicţie s-au dovedit nefondate, potrivit Freyei Sixma, purtătoare de cuvânt a consiliului pentru educaţie secundară VO-raad, care reprezintă şcolile şi consiliile de administraţie. „La început au existat destule proteste din partea şcolilor, profesorilor, elevilor, părinţilor, întrebări legate de cum va funcţiona totul,” a spus ea. „Dar acum vedem că, de fapt, toată lumea este destul de mulţumită”, a adăugat.
Studiul a arătat că, în cazul şcolilor speciale, unde pot fi permise excepţii pentru dispozitive de sprijin în învăţare, aproximativ jumătate dintre acestea au raportat că interdicţia a avut un efect pozitiv sau foarte pozitiv. În şcolile primare, smartphone-urile nu aveau un impact major înainte de interdicţie, dar un sfert dintre acestea au evaluat măsura ca fiind pozitivă.
Mariëlle Paul, ministrul pentru educaţie primară şi secundară, a declarat că ghidul naţional a ajutat la disciplinarea în sălile de clasă.
„Profesorii şi directorii de şcoli au spus că, dacă un profesor dorea să interzică telefonul în clasa lui sau a ei, devenea întotdeauna un subiect de dispută”, a explicat ea.
„Profesorii mai puţin experimentaţi aveau dificultăţi în a impune această regulă”, a adăugat.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.