Interdicţia ca femeile afgane să lucreze pentru ONU contravine Cartei Naţiunilor Unite care respinge orice segregare, a declarat miercuri organizaţia mondială, avertizând că nu vor exista „excepţii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ONU a anunţat marţi că talibanii le interzic acum angajatelor afgane, până acum scutiţi de astfel de măsuri ale ONG-urilor, să lucreze cu organizaţia în toată ţara.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „face apel la talibani să revoce imediat” decizia, a declarat purtătorul de cuvânt al său miercuri seara.

Aceste femei sunt „esenţiale” pentru operaţiunile umanitare ale ONU, „implementarea acestei decizii va dăuna populaţiei afgane, dintre care milioane au nevoie de această asistenţă”, a continuat el.

În această ţară afectată de una dintre cele mai grave crize umanitare de pe planetă, aproximativ 23 de milioane de bărbaţi, femei şi copii au nevoie de ajutor, potrivit ONU.

Cu toate acestea, în societatea afgană profund conservatoare şi patriarhală, nu-i este unei femei să vorbească cu un bărbat care nu este o rudă apropiată. Prin urmare, o femeie poate intra în contact doar cu un beneficiar de acelaşi sex.

Aproximativ 3.900 de oameni lucrează pentru ONU în Afganistan, inclusiv 3.300 de cetăţeni, potrivit organizaţiei. Aproximativ 600 de femei se numără printre aceşti angajaţi, inclusiv aproape 400 de afgane.

Intervievat de AFP, coordonatorul umanitar al ONU pentru Afganistan, Ramiz Alakbarov, a subliniat că această interdicţie „ar încălca Carta Naţiunilor Unite”: „Este absolut clar că nicio autoritate nu poate da instrucţiuni în cadrul Naţiunilor Unite, fie pe criterii de gen sau orice alt principiu, referitor la cine ar trebui să fie angajat”.

„Este o mare încălcare a drepturilor femeilor”, iar ONU „nu poate accepta asta, nici în Afganistan, nici în altă ţară” şi „nu face excepţii”, a insistat Alakbarov.

„În istoria Naţiunilor Unite, niciun alt regim nu a încercat vreodată să interzică femeilor să lucreze pentru Organizaţie pe motiv că sunt femei”, a declarat de partea sa şeful Misiunii de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (MANUA), Rosa Otounbaieva.

Secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, a declarat reporterilor de la New York că femeile angajate de organizaţia internaţională în Afganistan vor continua să-şi primească salariile.

„Sunt extrem de deranjată de faptul că în timpul lunii Ramadan tot ceea ce primim de la talibani este o lovitură pentru învăţăturile şi credinţele islamului”, a spus ea.

Subiectul este pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate de joi, pentru discuţii cu uşile închise.

Contactat de mai multe ori, guvernul taliban nu a răspuns solicitărilor AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.