Cancelarul german Angela Merkel consideră că integrarea europeană a Balcanilor Occidentali este ”în interesul gesostrategic absolut” al Uniunii Europene (UE), în faţa influenţei altor puteri în această regiune a Europei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angela Merkel efectuează luni şi marţi una dintre ultimele sale călătorii în străinătate, în Serbia şi Albania, înainte de a pleca de la putere, în urma alegerilor legislative de la 26 septembrie.

”Noi, europenii care suntem deja membri ai UE trebuie să ne amintim întotdeauna că există un interes geostrategic absolut pentru a accepta aceste ţări în UE”, a declarat ea luni, la finalul unei întâlniri cu preşedintele sârb Aleksandr Vucici.

”Putem observa (...) că au existat paşi înapoi. Există, de asemenea, o influenţă a multor altor regiuni din lume” în Balcani, a continuat ea.

”Trebuie să ne amintim în mod constant importanţa geostrategică a apropierii acestor ţări de UE”, a subliniat Merkel.

Occidentul şi Rusia luptă în mod tradiţional pentru influenţă în această regiune, în care prezenţa Chinei se face de asemenea simţită în mod clar de mai mulţi ani.

Unii analişti consideră că ezitări ale unor state membre UE favorizează aceste influenţe rivale.

Angela Merkel se întâlneşte marţi, la Tirana, culideri din şase ţări din regiune, şi anume Albania, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Kosovo şi Serbia, care se află în diverse stadii ale procesului unei apropieri de UE.

În plutonul din frunte se află Serbia şi Muntenegru, care audeschis negocieri de aderare la UE de ani de zile.

În marrie 2020, UE a dat undă verde deschiderii unor negocieri de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, însă aceste negocieri nu au început.

Bosnia şi Kosovo nu au încă statutul de candidaţi la aderarea la UE.

Cancelarul german a subliniat că există în continuare ”un drum lung de făcut” pentru ca acste ţărisă adere la UE.

Merkel a pledat în favoarea unor progrese în construirea unei pieţe economice comune în Balcani, un proces angajat de către Serbia, Albania şi Macedonia de Nord.

Slovenia, care deţine preşedinţia rotativă a UE, pregăteşte un summit, prevăzut în octombrie, cu ţările din regiune, cu obiectivul unei relansări a extinderii Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.