Donald Trump s-a întâlnit tête à tête cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, miercuri, în marja summitului celei de-a 70-a aniversări a NATO, şi au discutat tensiunile puternice provocate în Alianţă de intervenţia turcă în nordul Siriei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Neanunţată, această întâlnire intervine la trei săptămâni după o vizită a preşedintelui turc la Washington, în timpul căreia miliardarul republican s-a declarat ”un mare fan” al lui Erdogan.

Întâlnirea a fost ”foarte productivă”, a anunţat pe Twitter un purtătorde cuvânt al preşedinţei turce.

Casa Albă a confirmat întâlnirea, în care s-a evocat ”importanţa ca Turcia să-şi respecte angajamentele faţă de alianţă”.

Aflată în colimator după ce a cumpărat sistemul rus de apărare antiaeriană şi antirachetî de tip S-400, Turcia a fost criticată în NATO din cauză că a lansat fără consultări cu aliaţii o intervenţie împotriva forţelor kurde în nordul Siriei.

Tensiunile au crescut până la frizarea incieentului diplomatic, săptămâna trecută, când Erdogan l-a catalogat pe Emmanuel Macron în ”moarte cerebrală”.

Înainte de summitul NATO, preşedintele francez şi-a reluat atacul şi a acuzat Ankara de faptul că ”uneori lucrează cu intermediari” ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi a apreciat că cele două ţări nu au ”aceeaşi definţie” a terorismului.

O întâlnire marţi, între preşedintele francez şi turc, împreună cu Angela Merkel şi Boris Johnson, nu a permis ridicarea ”tuturor ambiguităţilor” şi nici ”clarificărilor dorite” a apreciat Macron.

În faţa acestor critici, Turcia a ameninţat să blocheze adoptarea unor noi planuri de Apărare a ţărilor baltice Estonia, Letonia şi Lituania şi Poloniei şi chiar declaraţia comună a summitului, pe care a aprobat-o până la urmă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.