Regele Abdullah al Iordaniei l-a primit marţi la Amman pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, o întâlnire rară la acest nivel între liderii celor două ţări vecine ale căror relaţii au fost tensionate în ultimii ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Palatului Regal iordanian, cei doi lideri au discutat despre situaţia de la Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, întrucât Amman este custodele locurilor sfinte musulmane din Oraşul Sfânt.

Biroul lui Benjamin Netanyahu a precizat că întâlnirea s-a axat pe "chestiuni regionale, cu accent pe cooperarea strategică, de securitate şi economică dintre Israel şi Iordania, care contribuie la consolidarea stabilităţii regionale".

Ultima întâlnire anunţată între cele două părţi a avut loc în 2018. Regele Iordaniei, care a descris în repetate rânduri pacea drept o "pace rece", a apreciat în 2019 că relaţiile sunt "la un minim istoric".

Oficialii israelieni subliniază în mod constant că relaţiile cu Iordania sunt esenţiale pentru securitatea Israelului.



În cadrul reuniunii de marţi, regele Iordaniei a subliniat "necesitatea de a respecta statu quo-ul istoric şi legal al Esplanadei şi de a nu-i fi aduse atingeri".

Al treilea cel mai sfânt loc al islamului (cunoscut şi sub numele de Nobilul Sanctuar) şi cel mai sfânt loc în iudaism (Muntele Templului), situl este situat în Oraşul Vechi al Ierusalimului, în sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel.

De la începutul anului, Ministerul iordanian de Externe l-a convocat de două ori pe ambasadorul israelian la Amman, prima dată pentru a protesta faţă de vizita ministrului israelian al securităţii, Itamar Ben-Gvir, şi a doua oară după ce un poliţist israelian l-a împiedicat pe ambasadorul iordanian să intre în incinta moscheii.

CITEȘTE ȘI Extremistul Itamar Ben Gvir, cel mai controversat ministru din guvernul lui Netanyahu, s-a dus la Esplanada Moscheilor într-un gest de sfidare a palestinienilor

Conform unui statu quo istoric, cei care nu sunt musulmanii pot vizita situl în anumite momente, dar nu se pot ruga acolo. Cu toate acestea, în ultimii ani, un număr tot mai mare de evrei, adesea naţionalişti, s-au rugat acolo pe ascuns, o acţiune denunţată ca o "provocare" de către palestinieni, Iordania şi mai multe ţări din Orientul Mijlociu.

Regele Iordaniei a subliniat, de asemenea, marţi, "necesitatea de a se ajunge la calm şi de a opri violenţele, pentru a deschide calea către un orizont politic pentru procesul de pace". De asemenea, el a cerut "oprirea tuturor măsurilor care ar putea periclita şansele de pace", reafirmând "poziţia fermă a Iordaniei în favoarea soluţiei celor două state", în care Israelul şi Palestina să convieţuiască "în pace şi securitate".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.