Emmanuel Macron l-a primit pe Vladimir Putin la reşedinţa de vară a preşedinţilor francezi, iar cei doi au afişat o aparentă cordialitate şi o voinţă de a apropiere între Moscova şi Uniunea Europeană (UE) pe tema Ucrainei, în pofida dezcordurilor asupra mai multor altor subiecte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus, care a plecat înapoi la ora locală 23.30 (marţi, 0.30, ora României), a petrecut în total patru ore şi jumătate, luni seara, împreună cu şeful statului frabcez, dintre care două ore şi jumătate într-o întâlnire tête à tête, urmată de o cină.

Cu un buchet de flori în mână pentru Brigitte Macron, preşedintele rus a sosit zâmbind la Fortul Brégançon, pe coasta Mediteranei, şi a fost întâmpinat de către cuplul prezidenţial francez.

După câteva amabilităţi, cei doi, aşezaţi pe scaune în grădină, au discutat în faţa presei. În pofida unor convergenţe şi voinţei clare a lui Macron în vederea unei apropieri a Rusiei de UE, ei au avut păreri împărţite despre subiecte ca Războiul din Siria sau drepturile omului.

În provincia Idleb, unde armata siriană se află într-o ofendivă cu ajutorul Rusiei, Macron a apreciat că este ”imperios” necesar de respectarea armistiţiului, decis dar neaplicat. Însă liderul de Kremlin, de neocolit în Siria şi Iran, a respins această cerere, declarând că Rusia ”susţine eforturile armatei siriene de a elimina ameninţările teroriste la Idleb”.

Altă divergenţă este reprimarea manifestaţiilor opoziţiei la Moscova, un subiect în care Putin a răspuns printr-o înţepătură, declarând că nu doreşte o ”situaţie ca cea a vestelor galbene” şi evocând un bilanţ de ”11 persoane ucise şi alte 2.500 rănite” în valul de manifestaţii, uneori violente, care a zguduit Guvernul francez în urmă cu câteva luni.

Potrivit autorităţilor franceze, un singur mort s-a înregistrat în timpul manifestaţiilor ”vestelor galbene” - o femeie în vârstă de 80 de ani, ucisă de o grenadă lacrimogenă în timp ce se afla pe balcon. Alte zece persoane au fost ucise în accidente cauzate de baraje rutiere ale manifestanţilor.

Paralela a fost respinsă de Macron. ”Nu există o paralelă. Vestele galbene au participat liber în alegerile europene (...). Eu doresc ca ele să exprime în mod liber (...). Suntem o ţară în care oamenii se pot exprima în mod liber, manifesta în mod liber”, a declarat el, referindu-se la revendicarea manifestanţilor ruşi a unor alegeri transparente şi libere.

În pofida acestor dezacorduri de fond, tonul relevă o ”încălzire” între cele două ţări. Emmanuel Macron vrea să acţioneze în vederea unei apropieri strategice între Europa şi Rusia, în vederea înfruntării unei lumi în plină schimbare, şi să evite ca Moscova să se apropie de China.

Aflaţi în contact cu regularitate la telefon, cei doi s-au văzut deja în mai multe rânduri tête-à-tête. Emmanuel Macron l-a primit la fastuousul Versailles în mai 2017, imediat după ce a fost ales, iar apoi s-a dus, la invitaţia acestuia, la Sankt Petersburg în anul următor. Ei au discutat la summiturile G20, ultimul la Osaka în iunie. Este vorba despre un contact constant şi despre relaţii mai puţin degradate decât în preşedinţia lui François Hollande.

”OPTIMISM PRUDENT”

”Rusia este europeană, foarte profund, iar noi credem în această Europă, care ţine de la Lisabona şi până la Vladivostok”, a spus el, adăugând că vrea să o ”reancoreze” la Europa, după ”neînţelegerile din ultimele deceni”.

”Avem de reinventat o arhitectură a securităţii şi încrederii între UE şi Rusia”, a adăugat el, primindu-l pe preşedintele rus cu câteva zile înaintea summitului G7 (fost G8) la Biarritz, o instanţă din care Rusia a fost exclusă, în 2014, după ce a anexat Crimeea.

Cei doi lideri au lăsat să se întrevadă posibile progrese în criza provinciilor proruse din Ucraina, permise în opinia lor de venirea la putere a noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski. Macron a deschis calea unui viitor summit în ”formatul Normandia”, între Rusia, Ucraina, Fraţa şi Germania.

”Opţiunile preşedintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski sunt o adevărată schimbare a situaţiei”, a declarat Macron.

”Voi vorbi (cu  Emmanuel Macron) despre contactele mele cu noul preşedinte ucrainean. Sunt lucruri care sunt demne de discutat şi care provoacă un optimism prudent”, a declarat Putin, în contextul în care Rusia este vizată de sancţiuni europene impuse din cauza anexării Crimeei şi a presupusei sale implicări - pe care o dezminte - în conflictul din Donbas.

Vladimir Putin a lăudat, la rândul său, ”rolul foarte important, dacă nu cheie” al Parisului în vederea permiterii întoarcerii în iunie a Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Într-un gest simbolic, Emmanuel Macron a anunţat că efectuează o vizită la Moscova în mai 2020, pentru a asita la marcarea a 75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.

”Îi sunt recunoscător” lui Emmanuel Macron că a acceptat această invitaţie, i-a răspuns Vladimir Putin.

Ruşii acordă cea mai mare importanţă acestor comemorări, care au fost boicotate de Occident de la anexarea Crimeei de către Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.