Revolta efemeră a grupării paramilitare ruse Wagner împotriva Kremlinului este ”prima etapă a dezmembrării” regimului preşedintelui rus Vladimir Putin, avertizează duminică secretarul Consiliului Naţional ucrainean al Securităţii şi Apărării, Oleksii Danilov, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, care a condus rebeliunea, este ”doar o parte a grupului şi o parte a planului, vârful aisbergului în procesul destabilizării”, declară secretarul Consiliului Nţaional ucrainean al Securităţii şi Apărării, Oleksii Danilov.

”Regimul lui Putin a fost înjunghiat în spate cu un cuţit nu în mod instantaneu fatal, dar cu siguranţă ireversibil, deşi tardiv”, apreciază el.

”Numărătoare inversă a început”, ameninţă Danilov.

Rebeli înarmaţi anti-Putin îşi îndeamnă duminică susţinătorii să se ridice şi să profite de situaţia creată de Wagner - pentru a prelua puterea

”Un grup de oameni nemulţumiţi s-a format în Rusia - forţe de securitate, oficiali şi oligarhi ai capitalului - care consideră acţiunile lui Putin mortale pentru existenţa şi interesele lor, o ameninţare la adresa Rusiei”, declară Danilov.

El subliniază că nu se îndoieşte că trupe Wagner sau alte grupări anti-Putin vor ajunge, până la urmă, în Piaţa Roşie, în centrul Moscovei.

”Marşul lui Prigojin în Rostov este o demonstraţie a seriozităţii intenţiilor, oportunităţilor existente şi creării condiţiilor începutului procesului de transfer al puterii - de bunăvoie sau cu forţa”, declară el.

Oleksii Danilov afirmă că, pentru a se salva pe sine, Putin trebuie să-şi ”epureze” forţele de securitate, să elimine complet Wagner, să-l pedepsească pe Prigojin - care a plecat în exil în Belarus -, să instituie legea marţială în Rusia şi apoi ”sî înceapă represiunea în masă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.