Insula anglo-normandă Jersey a acordat miercuri 95 de licenţe vapoarelor franceze de pescuit - 64 definitive şi 31 provizorii - pentru a pescui în apele sale şi a refuzat să acorde alte 75, o decizie ”inacceptabilă” şi ”inadmisibilă”, care ”contravine acordului semnat în cadrul Brexitului”, a denunţat un purtător de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste noi licenţe post-Brexit se adaugă celor 45 eliberate deja de la începutul anului.

Cele 75 de ambarcaţiuni respinse este necesar să înceteze orice activitate de pescuit în apele Insulei Jersey în termen de 30 de zile, a anunţat într-un comunicat Executivul local.

Guvernul britanic anunţa marţi că va acorda 12 dintre 47 de licenţe solicitate, în vederea unui acces într-o zonă situată între şase şi 12 mile marine de coasta britanică.

Parsul vorbeşte însă despre 87 de cereri.

În total, cu licenţele emise anterior de Londra, s-au acordat 100 de licenţe din 175 de cereri, potrivit Ministerului francez al Mării.

Aceste decizii ”contravin acordului semnat în cadrul Brexitului”, a denunţat Gabriel Attal, care a anunţat că Franţa urmează să coopereze cu Comisia Euroeană (CE) la ”posibile măsuri de retorsiune” vizând Regatul Unit.

”Statul francez va rămâne alături de pescari săi”, a subliniat Attal.

După Brexit, s-a implementat un dispozitiv tranzitoriu, până la implementarea unui dipozitiv prevăzut de Acordul comercial încheiat in extremis. la sfârşitul anului trecut. între Londra şi Bruxelles.

Acesta prevede ca pescarii europeni să continue să pescuiască în anumite ape britanice, cu condiţia să obţină o licentă, pe care o primesc dacă pot dovedi că au pescuit acolo şi înainte.

În cazul Insulei Jersey, 64 de ambarcaţiuni au prezentat toate documentele justificative cerute şi urmează să primească o licenţă definitvă, care se alătură celor 47 de licenţe eliberate deja de începutul anului.

Alte 31 de ambarcaţiuni urmează să prezinte elemente suplimentare, însă primesc o licenţă provizorie, care le dă  termen până la sfârşitul lui ianuarie să prezinte documentele solicitate.

Cele 75 de ambarcaţiuni, respinse din cauză că ”nu au desfăşurat vreo activitate în apele Insulei Jersey în perioada respectivă sau nu au fost în măsură să justifice o asemenea activitate”, urmează ”să înceteze orice activitate de pescuit în apele Jersey în termen de 30 de zile”, a anunţat Guvernul insulei.

”Până atunci, autorităţile din Jersey vor continua să primească şi să examineze orice nouă piesă sau date prezentate”, a anunţat aceeaşi sursă.

”Elberarea acestor licenţe în zilele următoare ne va permite să ne asigurăm că pescuitul în apele noastre rămâne comparabil situaţiei de dinaintea Brexitului. Orice vapor a cărui activitate economică depindea de pescuit în apele Jersey, care a desfăşurat în ele o activitate regulată şi a fost în măsură să o justifice va primi o licenţă”, a subliniat ministrul mediului din Jersey, John Young.

Ministrul de Externe al Jersey, Ian Gorst, a subliniat ”abordarea pragmatică, rezonabilă şi bazată pe elemente concrete, printr-o prelungire a perioadei de tranziţie în mai multe rânduri până în prezent”, în pofida faptului că Acordul comercial post-Brexit ”nu impune acest lucru”.

La începutul lui mai, zeci de vapoare de pescuit normande şi bretone s-au adunat în faţa portului Saint-Hélier, la Jersey, pentru a-şi apăra dreptul de a continua să pescuiască în aceste ape. Londra a trimis atunci două nave de patrulare, într-o misiune de mai multe ore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.