Ministrul francez de interne Gerald Darmanin nu poate fi urmărit penal pentru acuzaţiile de viol formulate de o femeie după de ani de zile, a decis miercuri Curtea de Casaţie, respingând definitiv cazul şi punând capăt unei bătălii juridice ce a început în 2017, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa supremă a confirmat astfel decizia unei instanţe inferioare, care respinasese plângerea fără a începe o investigaţie formală, pe baza lipsei de dovezi.

Femeia l-a acuzat pe Damanin că a violat-o în 2009, dar ministrul de interne a susţinut că a fost vorba despre o relaţie sexuală consimţită.

Miercuri, Curtea de Casaţie a respins recursul formulat de Sophie Patterson-Spatz, făcând definitivă respingerea dosarului în favoarea ministrului de interne.

După trei anchete închise şi contestări procedurale, Sophie Patterson-Spatz a obţinut în 2020 numirea unui judecător de instrucţie care să se ocupe de plângerea ei. Gérald Darmanin, care contestă acuzaţiile, nu a fost pus sub acuzare, iar magistratul a clasat cauza în favoarea ministrului în 2022, decizie menţinută în apel în anul următor.

În cadrul audierii în faţa instanţei supreme, la 17 februarie, atât raportorul, cât şi procurorul general au conchis că apelul reclamantei ar trebui respins, potrivit a două surse apropiate de acest caz.

Sophie Patterson-Spatz, acum în vârstă de 52 de ani, îl acuză din primăvara anului 2017 pe Gérald Darmanin că a violat-o în 2009. La vremea respectivă, ea îl abordase pe acesta în calitate de manager de proiect în cadrul departamentului de afaceri juridice al partidului UMP (în prezent Les Republicaines), pentru a obţine sprijin în revizuirea unei condamnări din 2005 pentru şantaj şi apeluri răuvoitoare împotriva unui fost partener. Potrivit acesteia, Gérald Darmanin i-ar fi promis sprijin la o petrecere la Paris, trimiţând o scrisoare la Cancelarie, şi i-ar fi cerut în schimb o relaţie sexuală.

Cei doi recunosc că au avut o relaţie sexuală, însă Sophie Patterson-Spatz consideră că a fost forţată să "meargă până la capăt" atunci când Gérald Darmanin, pe atunci în vârstă de 26 de ani, i-ar fi spus: "Va trebui să mă ajuţi şi tu". În opinia avocatei reclamantei, acesta a fost un "viol prin surprindere" şi un raport sexual "extorcat", "nici liber, nici consimţit". La rândul său, ministrul de Interne a susţinut în timpul procedurii, că a "cedat farmecelor" unei reclamante "întreprinzătoare".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.