Instagram şi Facebook au suspendat un important grup anti-vaccin condus de Robert Kennedy Jr. pentru că a încălcat în mod repetat regulile care interzic dezinformarea despre Covid-19, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia non-profit Children's Health Defense (CHD) este una dintre cele mai influente organizaţii anti-vaccin active pe reţelele de socializare, unde a răspândit afirmaţii înşelătoare despre vaccinuri şi alte măsuri de sănătate publică legate de pandemii. 

Kennedy, unul dintre cei mai importanţi antivaccinatori, a atras controverse pentru că a împărtăşit în mod repetat neadevăruri şi a fost el însuşi dat afară de pe Instagram în 2021. Pagina sa personală de Facebook este încă activă. 

Susţinătorii sănătăţii publice şi experţii în dezinformare au criticat Facebook pentru că nu a acţionat mai rapid pentru a limita dezinformările potenţial dăunătoare despre Covid-19 şi vaccinuri. 

"Pasul de astăzi este prea târziu şi prea puţin", a declarat Karen Kornbluh, directorul Digital Innovation and Democracy Initiative, într-o declaraţie trimisă prin e-mail, ca reacţie la această decizie. 

Ea a adăugat că platformele trebuie să lucreze pentru a aborda cauza principală a dezinformării. 

 "Se lasă până şi pagina publică de Facebook a lui RFK Jr. În plus, atât RFK Jr, cât şi CHD rămân active pe Twitter, ceea ce arată cât de inadecvată este abordarea în cazul campaniilor de conspiraţie. În schimb, platformele trebuie să abordeze algoritmii şi alte lacune de proiectare care permit ca site-urile lor să fie în primul rând transformate în arme", a adăugat el.   

Într-o declaraţie, Kennedy a comparat acţiunile Facebook cu cenzura guvernamentală, chiar dacă Facebook este o companie privată care poate stabili şi aplica propriile reguli privind dezinformarea. 

"Facebook acţionează aici ca un surogat al cruciadei guvernului federal de a reduce la tăcere orice critică a politicilor guvernamentale draconice", a declarat Kennedy. 

Children's Health Defense avea sute de mii de adepţi la momentul suspendării, potrivit unei declaraţii a organizaţiei, care a precizat, de asemenea, că a dat în judecată Facebook din cauza politicilor sale de moderare. 

Facebook şi Instagram au confirmat acţiunea companiei, joi, într-o declaraţie pentru Associated Press. 

"Am eliminat aceste conturi pentru că au încălcat în mod repetat politicile noastre", a declarat pentru AP un purtător de cuvânt al Meta, compania mamă a Facebook şi Instagram. Conform politicilor platformelor, suspendările sunt aplicate, de obicei, doar după mai multe încălcări. 

Mai multe filiale de stat ale Children's Health Defense rămân pe Facebook şi Instagram în ciuda interdicţiei organizaţiei naţionale. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.