Oficiali din domeniul fiscal au examinat telefoane mobile şi laptopuri folosite de unii angajaţi editoriali şi administrativi ai biroului BBC din India, au declarat două surse pentru Reuters, în condiţiile în care inspecţiile la sediile radiodifuzorului britanic din New Delhi şi Mumbai au intrat joi în a treia zi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ei (oficialii) le-au cerut unora dintre noi să deschidă laptopul şi să predea telefoanele, apoi le-au dat înapoi", a declarat o sursă pentru Reuters, adăugând că proprietarilor de dispozitive li s-au cerut codurile de acces. O a doua sursă a oferit o relatare similară.

Funcţionarii fiscali au rămas în birourile BBC, unii dormind acolo de marţi, de când a fost lansată inspecţia-surpriză, potrivit martorilor. Unii angajaţi au fost interogaţi cu privire la tranzacţiile financiare până târziu în noapte.

Acţiunea departamentului de taxe a venit la doar câteva săptămâni după ce guvernul a reacţionat cu furie la un documentar BBC care a ridicat întrebări cu privire la rolul jucat de premierul Narendra Modi în timpul revoltelor comunitare din Gujarat, în 2002, soldate cu morţi, când liderul naţionalist hindus era la conducerea guvernului din statul din vestul Indiei.

Guvernul a respins documentarul, intitulat "India: The Modi Question", spunând că este propagandă şi a blocat difuzarea şi partajarea acestuia pe reţelele sociale.

BBC şi-a susţinut reportajul, care a investigat unul dintre cele mai grave episoade de violenţă religioasă din India în epoca modernă. Cel puţin 1.000 de persoane, majoritatea musulmani, au fost ucise în această baie de sânge, dar activiştii au estimat că numărul victimelor este de peste două ori mai mare.

BBC şi-a declarat "cooperarea deplină" cu autorităţile fiscale, iar o notă internă a directorului BBC World Service, Liliane Landor, a instruit personalul să răspundă sincer la întrebări şi "să nu şteargă sau să ascundă nicio informaţie de pe niciunul dintre dispozitive".

Departamentul pentru taxe nu a emis niciun comunicat şi nici nu a răspuns la solicitările de comentarii. Un oficial guvernamental a negat că ancheta fiscală ar fi o "răzbunare", afirmând că aceasta este legată de normele privind cotele de transfer şi o presupusă deturnare a profiturilor. Kanchan Gupta, consilier superior în cadrul Ministerului Informaţiei şi Radiodifuziunii, a declarat miercuri pentru canalul de ştiri Times Now că BBC a primit înştiinţări fiscale în trecut, dar nu a oferit un "răspuns convingător".

În ultimii ani, unele companii internaţionale au intrat în vizorul fiscului din cauza normelor privind cotele de transfer, însă mai multe organizaţii media şi grupuri de protecţie a drepturilor au criticat percheziţia în curs de desfăşurare la BBC, considerând-o o formă de hărţuire. "Cerem ca această intimidare să înceteze, iar jurnaliştii să fie lăsaţi să îşi facă treaba fără teamă şi fără favoruri", a declarat într-un comunicat Clubul de Presă din Mumbai.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.