Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost informată de către autorităţile din Ucraina că inginerii lucrează pentru a repara una dintre cele trei linii electrice deconectate la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa. Toate sistemele de siguranţă rămân complet funcţionale şi nu există probleme de siguranţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ucraina a informat astăzi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că inginerii ucraineni reparau una dintre cele trei linii electrice deconectate care leagă cea mai mare centrală nucleară a ţării de reţeaua electrică şi se aşteaptă ca aceasta să funcţioneze din nou la începutul săptămânii viitoare,” a declarat, vineri, directorul general Rafael Grossi, citat într-un comunicat de presă.  
 

Centrala nucleară Zaporojie are patru linii electrice externe de înaltă tensiune (750 kV) plus una în standby. Două dintre cele patru au fost avariate mai devreme, iar centrala a pierdut săptămâna trecută conexiunea la o a treia linie, despre care autoritatea de reglementare ucraineană a spus astăzi că se aşteaptă să fie reconectată la centrală pe 22 martie. 
 

Cu cele două linii electrice din afara amplasamentului care sunt disponibile în prezent, inclusiv cea în standby, toate sistemele de siguranţă de la CNE rămân pe deplin funcţionale şi nu există probleme de siguranţă, au mai transmis autorităţile din Ucraina.  

Nu se ştie, însă, când celelalte două linii nefuncţionale ar putea fi reconectate. 
 
La 4 martie, forţele ruse au preluat controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.  

Agenţia a transmis, de asemenea, că la un centru de cercetare nucleară din Harkov, bombardat recent, nu există sursă externă de energie, dar nivelurile de radiaţii au rămas în limitele nivelurilor de fond.  

Instalaţia este utilizată pentru cercetare, dezvoltare şi producere de radioizotopi pentru aplicaţii medicale şi industriale.  

”Deoarece materialul său nuclear este subcritic şi inventarul de material radioactiv este foarte scăzut, AIEA a evaluat că daunele raportate sau pierderea energiei externe nu ar fi avut nicio consecinţă radiologică”, a mai transmis Agenţia.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.