Interceptările unor comunicaţii colectate de Statele Unite au confirmat că filiala Statului Islamic (ISIS) din Afganistan a efectuat cele două bombardamente din Iran care au ucis aproape 100 de persoane, au declarat vineri pentru Reuters două surse apropiate situaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Informaţiile sunt clare şi indiscutabile”, a spus o sursă.

Atât această sursă, cât şi o a doua, care au solicitat anonimatul pentru a discuta acest subiect sensibil, au afirmat că informaţiile secrete includ interceptări de comunicaţii, fără a oferi detalii suplimentare. Colectarea interceptărilor nu a fost anunţată anterior.

Atentatele de miercuri, cele mai gravede acest fel din Iran de la Revoluţia Islamică din 1979, s-au adăugat tensiunilor regionale legate de războiul Israel-Hamas din Gaza şi de atacurile grupului Houthi din Yemen, aliniat la Teheran, asupra transporturilor comerciale din Marea Roşie.

ISIS a revendicat joi atentatele, spunând că doi agenţi care purtau centuri explozive au organizat atacul în timpul unui serviciu memorial pentru Qassem Soleimani, un înalt comandant militar asasinat în Irak într-un atac american cu drone, în 2020.

Gruparea militantă musulmană sunnită nu a precizat însă că afiliatul său din Afganistan, cunoscut sub numele de ISIS-Khorasan (ISIS-K), este responsabil pentru atentatele din oraşul Kerman, din sud-estul Iranului.

„SUA au informaţii destul de clare” că ISIS-K a desfăşurat atacul, a spus prima sursă.

Agenţia Centrală de Informaţii a refuzat să comenteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.