Statutul poliţiei iraniene a moralităţii, care se ocupă de aplicarea codului vestimentar strict din republica islamică, rămâne incert, deşi un oficial de rang înalt a sugerat că aceasta a fost desfiinţată, după ce decesul unei tinere aflate în arestul acestei instituţii a generat în ultimele luni proteste de o amploare fără precedent în Iranul ultimelor decenii, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat la o conferinţă despre "patrula de îndrumare", procurorul general Mohammad Jafar Montazeri a declarat că aceasta "a fost desfiinţată acolo unde a fost înfiinţată". Cu toate acestea, guvernul nu a confirmat informaţia, iar presa de stat a raportat că remarcile procurorului general au fost "interpretate greşit".

Iranul a avut diverse forme de "poliţie a moralităţii" de la Revoluţia islamică din 1979, dar cea mai recentă versiune - cunoscută oficial sub numele de Patrula de Îndrumare (Gasht-e Ershad) - este în prezent principala agenţie însărcinată cu aplicarea codului de conduită islamică al Iranului. Poliţiştii şi-au început patrulările în 2006 pentru a aplica codul vestimentar care impune femeilor să poarte haine lungi, să aibă părut acoperit şi interzice pantalonii scurţi, blugii rupţi şi alte haine considerate neruşinate.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Mahsa Amini, o tânără în vârstă de 22 de ani, s-a prăbuşit şi a intrat în comă la scurt timp după ce a fost arestată la Teheran, la 13 septembrie, pentru că ar fi încălcat regula care le impune femeilor să-şi acopere părul cu hijab sau văl. Au existat informaţii potrivit cărora ofiţeri de la poliţia moravurilor au bătut-o cu bastonul în cap, dar poliţia a declarat că tânăra a suferit un atac de cord.

Protestele antiguvernamentale au cuprins întreaga ţară după ce Mahsa Amini a murit la spital, la 16 septembrie. Moartea ei a fost însă doar un catalizator al tulburărilor, pentru că de mult timp exista o nemulţumire a populaţiei legată de sărăcie, şomaj, inegalitate, nedreptate şi corupţie.

Procurorul general Montazeri a fost întrebat despre Patrula de Îndrumare la o conferinţă de presă. "Poliţia moralităţii nu a avut nimic de-a face cu sistemul judiciar şi a fost închisă acolo unde a fost înfiinţată", a declarat el, adăugând că sistemul judiciar va continua "să monitorizeze acţiunile comportamentale la nivelul comunităţii".

Patrula de îndrumare face parte din forţa naţională de poliţie, iar controlul aparţine Ministerului de Interne şi nu sistemului judiciar.

După ce BBC şi alte instituţii de presă străine au preluat declaraţia procurorului general, presa iraniană de stat a revenit asupra declaraţiei că poliţia moravurilor ar fi a fost desfiinţată.

Postul de televiziune de stat în limba arabă Al-Alam a declarat că unii au "încercat să interpreteze greşit" ceea ce a spus procurorul general. "Tot ce se poate înţelege din comentariile lui Mohammed Jafar Montazeri este că patrulele poliţiei moralităţii nu au avut legătură cu sistemul judiciar, încă de la înfiinţarea lor", a spus postul de televiziune.

Publicaţia conservatoare "Student News Network" (SNN) a respins "titlurile false" şi a subliniat că respectarea hijabului este "încă lege în Iran".

Cu toate acestea, ziarul reformist "Sharq" a precizat că a abordat biroul de relaţii publice al poliţiei din Teheran, dar că oficialii au "evitat" întrebarea privind desfiinţarea Patrulei de Îndrumare.

Iar atunci când a fost întrebat despre remarcile lui Montazeri, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, aflat în Serbia, nu a confirmat şi nici nu a negat că acestea ar fi corecte.

"În Iran, totul avansează bine în cadrul democraţiei şi al libertăţii", a spus şeful diplomaţiei.

Pe de altă parte, tot sâmbătă, Montazeri a declarat în parlamentul iranian că legea care impune femeilor să poarte hijab va fi analizată.

Dacă informaţia se va confirma în cele din urmă, eliminarea poliţiei moralităţii ar fi o concesie făcută protestatarilor, dar nu există garanţii că ar fi o măsură suficientă pentru a opri revoltele, în timpul cărora unele femei şi-au fluturat în aer şi şi-au dat foc vălurilor.

"Doar pentru că guvernul a decis să desfiinţeze poliţia moralităţii nu înseamnă că protestele se vor încheia", a declarat o femeie iraniană pentru programul Newshour de la BBC World Service. "Nici măcar faptul că guvernul spune că hijab-ul este o alegere personală nu este suficient. Oamenii ştiu că Iranul nu are niciun viitor cu acest guvern la putere. Vom vedea mai mulţi oameni din diferite paliere ale societăţii iraniene, moderaţi şi tradiţionali, care vor ieşi în sprijinul femeilor pentru a obţine mai multe drepturi înapoi", a declarat ea.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că desfiinţarea poliţiei morale din Iran ar putea fi "un lucru pozitiv" şi a lăudat "curajul extraordinar al tinerilor iranieni, în special al femeilor, care au condus aceste proteste".

"Dacă regimul a răspuns acum, într-un fel sau altul, la aceste proteste, ar putea fi un lucru pozitiv", a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.