Premierul libian a suspendat-o duminică pe ministrul de externe Najla Mangoush şi va fi investigată, după ce Israelul a anunţat că ministrul său de externe Eli Cohen s-a întâlnit cu ea săptămâna trecută, în ciuda faptului că cele două ţări nu au relaţii oficiale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţia Israelului referitoare la întâlnire, în care se spune că miniştrii au discutat despre o posibilă cooperare, a provocat proteste în Libia, ţară care nu recunoaşte Israelul.

"Am vorbit cu ministrul de externe despre marele potenţial pe care îl au cele două ţări în relaţiile lor", a declarat ministrul israelian Eli Cohen.

Întâlnirea a fost facilitată de ministrul italian de externe Antonio Tajani, a precizat ministrul israelian de externe, adăugând că au discutat despre o posibilă cooperare şi despre ajutorul israelian în probleme umanitare, agricultură şi gestionarea apei.

Cohen a mai spus că a vorbit cu Mangoush şi despre importanţa păstrării patrimoniului evreiesc în Libia.

În replică, Ministerul de Externe al Libiei a declarat că Mangoush a refuzat o întâlnire cu reprezentanţi ai Israelului şi că ceea ce s-a întâmplat a fost "o întâlnire nepregătită şi întâmplătoare în timpul unei întâlniri la Ministerul de Externe al Italiei". Declaraţia ministerului libian a precizat că interacţiunea nu a inclus "nicio discuţie, acord sau consultare" şi a adăugat că ministerul "îşi reînnoieşte respingerea completă şi absolută a normalizării" relaţiilor cu Israelul.

Consiliul Preşedinţiei, care asigură şefia statului, a emis duminică o declaraţie prin care i-a cerut premierului Abdulhamid al-Dbeibah să clarifice ce a avut loc.

Înaltul Consiliu de Stat, care deţine un rol consultativ în politica libiană, şi-a exprimat "surprinderea" faţă de informaţiile privind întâlnirea şi a declarat că cei responsabili "ar trebui să fie traşi la răspundere".

Biroul preşedintelui parlamentului a acuzat-o pe Najla Mangoush de înaltă trădare, potrivit BBC, iar prim-ministrul Abdul Hamid Dbeibah a cerut să fie anchetată.

Politica externă libiană este complicată de anii de conflict şi de diviziunile interne acerbe privind controlul guvernului şi legitimitatea oricăror măsuri luate de administraţia de la Tripoli. Guvernul de uniune naţională (GNU) a fost instalat la începutul anului 2021 printr-un proces de pace susţinut de ONU, dar legitimitatea sa a fost contestată de la începutul anului 2022 de către parlamentul din estul ţării, după o încercare eşuată de a organiza alegeri.

Demersurile anterioare de politică externă ale GNU, inclusiv acordurile la care a ajuns cu Turcia, au fost respinse de parlament şi au făcut obiectul unor contestaţii juridice.

Din 2020, Israelul a trecut la normalizarea legăturilor cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc şi Sudan prin aşa-numitele "acorduri Abraham", negociate de Statele Unite.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.