Şapte oameni au murit în protestele care au avut loc duminică şi luni, în Delhi, faţă de o nouă lege controversată privind cetăţenia, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un poliţist şi şase civili au murit în cele mai violente proteste din capitală de când noua lege a fost adoptată anul trecut.

Au fost incendiate automobile şi taberele pro şi contra legii - despre care criticii spun că vizează cei 200 de milioane de musulmani din India - s-au ciocnit violent pe străzile oraşului. Autorităţile se tem că vor exista noi violenţe.

În această perioadă, preşedintele american întreprinde prima vizită oficială în India.

Reporterii BBC din nord-estul Delhi au transmis că, în ciuda prezenţei multor echipaje de poliţie, „sunt în jur de 200 de oameni, unii ţin steaguri ale Indiei, alţii hinduse, de regulă asociate cu grupări hinduse de dreapta şi cântă Jai Shri Ram”. 

Mulţimea striga, de asemenea, „împuşcaţi trădătorii”, a mai spus un reporter.

Pentru prim-ministrul Narendra Modi incidentele sunt „o ruşine”, având în vedere că îl găzduieşte pe Donald Trump.

Violenţele au izbucnit în trei zone majoritar musulmane din nord-estul Delhi, duminică. Ele au continuat luni. Cele două tabere se acuză reciproc pentru începerea violenţelor.

Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene, încercâd să disperseze oamenii care aruncau cu pietre. În imaginile difuzate de televiziuni au putut fi văzute şi imobile incendiate. Au fost închise şi câteva staţii de metrou, iar poliţia a legitimat oamenii în câteva zone.

Arvind Kejriwal, recent reales prim-ministru al Delhi, a cerut guvernului federal să restabilească ordinea.

Cel puţin 35 de oameni, răniţi grav, sunt trataţi la un spital din Delhi. În total, numărul celor răniţi este estimat la peste 100.

Legea privind cetăţenia garantează amnistia pentru imigranţii ilegali non-musulmani din trei ţări vecine Indiei. Criticii actului spun că el este discriminatoriu faţă de musulmani. Guvernul este de părere că protestele nu sunt necesare deoarece caută să ofere amnistie minorităţilor persecutate.

Până acum, la proteste au participat, în majoritate bărbaţi şi femei mulsulmani, dar mulţi hinduşi li s-au alăturat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.