Ambasadorul turc în India a fost convocat, luni, de Ministerul de Externe, care a înaintat astfel un protest diplomatic faţă de afirmaţiile făcute de preşedintele Recep Erdogan privind disputata regiune Kashmir şi a avertizat că acestea pot influenţa legăturile bilaterale, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timpul vizitei întreprinse săptămâna trecută în Pakistan, Erdogan a spus că situaţia în Kashmir se înrăutăţeşte din cauza schimbărilor radicale pe care New Delhi le-a introdus în teritoriul populat în majoritate de musulmani şi că Turcia este solidară cu populaţia din Kashmir.

Ministerul de Externe din India, ţară care consideră întreg Kashmirul parte a sa, i-a spus trimisului turc Sakir Ozkan Torunlar că precizările făcute de Erdogan au dat dovadă de neînţelegere a istoriei disputei privind Kashmirul.

„Acest episod recent este încă un exemplu al modelului pe care îl urmează Turcia în implicarea în problemele interne ale altor state. India găseşte acest lucru complet inacceptabil”, a transmis Raveesh Kumar, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

El a spus că India a făcut un demers puternic sau o notă oficială diplomatică.

India a retras autonomia Kashmirului în august şi conduce teritoriul sub legea federală în ideea de a-l integra complet ţării şi să pună capăt revoltei de 30 de ani. Pakistanul, care controlează o parte din Kashmir, a criticat măsura, iar alte ţări majoritar musulmane, precum Turcia şi Malaezia, au cerut Indiei să îşi reconsidere acţiunea.

Guvernul lui Narendra Modi a impus restricţii privind importurile de ulei de palmier din Malaezia, ca represalii, iar oficialii au spus că plănuieşte să taie anumite importuri şi din Turcia.

India învinuieşte Pakistanul pentru revolta din teritoriul unde zeci de mii de oameni au fost ucişi, şi acuză Turcia că încearcă să îşi justifice utilizarea parcursului „terorism dincolo de graniţe”.

„Aceste evenimente au implicaţii importante la nivelul relaţiilor noastre bilaterale”, a spus purtătorul de cuvânt cu privire la afirmaţiile lui Erdogan.

Pakistanul neagă implicarea directă în revolte, dar a transmis că oferă sprijin diplomatic şi moral populaţiei din Kashmir în lupta pentru autodeterminare.

Erdogan a spus parlamentarilor pakistanezi că problema regiunii Kashmir nu poate fi rezolvată prin presiune, ci prin justiţie şi corectitudine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.