India a intrat miercuri în clubul foarte select al naţiunilor capabile să doboare cu un tir de rachetă un satelit în spaţiu, a anunţat premierul în exerciţiu Narendra Modi, dând asigurări că nu vrea ”să creeze o atmosferă de război”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O agenţie indiană de cercetare militară, DRDO, a procedat miercuri la distrugerea unui satelit indian aflat pe orbită terestră la joasă altitudine, cu o rachetă lansată de pe o insulă situată în largul statului Odisha (est), devenind astfel a patra ţară din lume care a reuşit această performanţă tehnologică.

Această "mission Shakti" (”Forţă” în hindi) a durat trei minute.

”Oamenii noştri de ştiinţă au doborât, cu puţin timp în urmă, un satelit aflat pe orbită, la joasă altitiudine, (situat) la o distanţă de 300 de kilometri”, a declarat Modi într-o alocuţiune televizată către naţiune, cu două săptămâni înaintea începerii unor alegeri legislative în acest igant din Asia de Sud.

 

”Scopul nostru este să stabilim pacea şi nu să creăm o atmosferă de război. Acesta nu este îndreptat împotriva vreunei ţări”, a declarat liderul naţionalist hindus în acest discurs-surpriză, care se află în prezent în campanie în vederea unui al doilea mandat de cinci ani.

”Este un moment de mândrie pentru India”, a tunat el, apreciind că ţara sa, cu 1,25 de miliarde de locuitori, se alătură ”superputerilor spaţiului”.

Numai Statele Unite, Rusia şi China au făcut demonstraţia unei tehnologii similare.

Înaintea Indiei, China a fost ultima care a intrat în acest club, după ce a procedat la un tir, pentru prima oară, în 2007.

Distrugerea unui satelit cu o rachetă prezintă inconvenientul de a proiecta mii de fragmente care plutesc cu viteză în jurul Terrei, notează experţi, reprezentând astfel un pericol pentru alte obiecte spaţiale.

”Exerciţiul a fost realizat în atmosfera inferioară, pentru a ne asigura că nu vor fi gragmente în spaţiu. Indiferent care sunt fragmentele generale, ele se vor dezintegra şi vor cădea pe pământ în câteva săptămâni”, a dat asigurări Ministerul indian de Externe.

MESAJ MILITAR

Militarizarea spaţiului este un subiect de îngrijorare în lumea modernă, în care sateliţii sunt vitali în telecomunicaţii, servesc la urmărirea evenimentelor meteorologice sau unor scopuri în domeniul informaţiilor militare.

”India nu are vreo intenţie să se lanseze într-o cursă a înarmării în spaţiu”, a dat asigurări New Delhi. ”Noi am susţinut întotdeauna că spaţiul trebuie să fie folosit numai în scopuri paşnice”.

Acest test ar urma să nu treacă tocmai neobservat de marii rivali ai Indiei în regiune, fratele inamic pakistanez - cu care tensiunile au fost foarte puternice în ultimele săptămâni - şi gigantul chinez, potrivit unor experţi.

Acest tir ”nu este atât despre distrugerea unor sateliţi, cât o demonstraţie a capacităţii de a lovi la înaltă altitudine, o competenţă-cheie în vederea ameliorării în numeroase domenii - inclusiv al apărării contra unor rachete balistice cu capacitate nucleară”, a declarat pentru AFP Ankit Panda de la Federaţia oamenilor de Ştiinţă Americani.

”În acest fel este perceput mesajul la Islamabad”, a adăugat el.

Anunţul Guvernului indian are loc în contextul în care Narendra Modi speră să obţină o victorie în alegerile care urmează să înceapă la 11 aprilie, în care 900 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne. Rezultatele urmează să fie anunţate la 23 mai.

Lumea politică indiană a salutat acest progres tehnologic şi a felicitat agenţiile guvernamentale aflate în spatele proiectului, însă adversarii lui Modi l-au acuzat că se serveşte de el drept propagandă electorală, cu câteva zile înainte de vot şi se interoghează pe tema momentului ales.

”Astăzi Narendra Modi şi-a oferit o oră de televiziune gratuită şi a deturnat atenţia naţiunii de la subiecte de la sol - şomajul, criza agrară şi securitatea femeilor - arătând cu degetul la cer”, a denunţat pe Twitter Akilesh Yadav, un influent reprezentant politic al marelui stat Uttar Pradesh (nord).

Programul spaţial indian s-a făcut remarcat în ultimii ani prin ambiţia şi frugalitatea sa, cu costuri operaţionale inferioare celor ale omologilor săi. El a plasat în 2014 o sondă pe orbită în jurul Marte, cu aproximativ o zecime din bugetul depăşit de NASA americană într-o misiune similară.

New Delhi intenţionează ca până în 2022 să trimită un echipaj de trei astronauţi în spaţiu - în prima sa misiune cupersonal la bord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.