Nava de război americană care a interceptat, joi, drone şi rachete în apropierea Yemenului s-a confruntat cu un baraj mai mare şi mai susţinut decât se ştia până acum, doborând 4 rachete de croazieră şi 15 drone pe o perioadă de 9 ore, potrivit unui oficial american familiarizat cu situaţia, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

USS Carney, un distrugător din clasa Arleigh-Burke care a traversat miercuri Canalul Suez înspre sud, a interceptat rachetele şi dronele în timp ce acestea se îndreptau spre nord de-a lungul Mării Roşii. Traiectoria lor a lăsat puţine îndoieli că proiectilele se îndreptau spre Israel, a declarat oficialul, o evaluare mai clară decât cea iniţială a Pentagonului.

Un baraj susţinut de drone şi rachete care ţintesc Israelul din afara conflictului din Gaza este unul dintre o serie de semne îngrijorătoare că războiul riscă să escaladeze dincolo de graniţele enclavei de coastă.

Joi, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat că rachetele au fost lansate de forţele Houthi susţinute de Iran în Yemen şi au fost lansate "potenţial spre ţinte din Israel". În cadrul briefingului, Ryder a precizat că au fost lansate trei rachete de croazieră cu atac terestru şi "mai multe" drone.

Unele dintre proiectile se deplasau la altitudini care le făceau să reprezinte un risc potenţial pentru aviaţia comercială atunci când au fost interceptate, a precizat oficialul american. Dronele şi rachetele au fost interceptate cu rachete sol-aer SM-2

Interceptarea de către SUA a lansărilor Houthi este extrem de rară, ceea ce face ca momentul acestui incident, în condiţiile în care tensiunile cresc în Israel, să fie şi mai semnificativ. În octombrie 2016, USS Mason a desfăşurat contramăsuri pentru a opri o tentativă de atac în Marea Roşie care viza distrugătorul Marinei şi alte nave din apropiere. Ca răspuns, SUA au lansat rachete de croazieră lansate de pe mare asupra instalaţiilor radar Houthi din Yemen.

Miercuri, drone de atac unidirecţionale au vizat două poziţii americane diferite în Irak, potrivit Comandamentului Central al SUA. Unul dintre atacuri s-a soldat cu răni minore. O zi mai târziu, garnizoana At-Tanf din Siria, care găzduieşte forţe americane şi ale coaliţiei, a fost ţinta a două drone, care au provocat, de asemenea, răni minore.

Vineri dimineaţa devreme, în Irak, două rachete au vizat Centrul de sprijin diplomatic din Bagdad, situat în apropierea aeroportului, care găzduieşte personal militar, diplomatic şi civil american, potrivit unui alt oficial american din domeniul apărării. Una dintre rachete a fost interceptată de un sistem de contra-rachetă, în timp ce a doua a lovit un depozit gol, a precizat oficialul. Nimeni nu a fost rănit în urma atacului cu rachete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.