Incidente au avut loc între manifestanţi şi poliţişti, la Salonic, în nordul Greciei, luni seara, la o manifestaţie de susţinere a unui adolescent în vârstă de 16 ani din comunitatea romă, grav rănit prin împuşcare de către un poliţist, dar şi marţi, la un sediu al poliţiei, relatează AFP şi The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

manifestanţii au distrus un autobuz al poliţiei antirevoltă şi au incendiat cauciucuri şi un excavator pe un drum din apropierea comisariatului, iar poliţia antirevoltă a răpuns cu gaze lacrimogene.

Focuri de armă s-au auzit, iar poliţia a cerut jurnaliştilor să se îndepărteze, afirmând că manifestanţi trag cu puşca.

Aceste ciocniri au avut loc după ce un poliţist în vârstă de 34 de ani a compărut în justiţie după ce l-a împuşcat pe minorul rom în vârstă de 16 ani.

Manifestaţii erau plănuite, înainte de incident, pentru a marca uciderea prin împuşcare, în 2008, a unui adolescent, de către un poliţist, la Atena, care a declanşat cele mai grave revolte din Grecia din ultimii ani.

Mii de persoane au manifestat marţi seara la Atena şi Salonic în memoria incidentului din 2008, iar marşuri erau planificate şi în alte oraşe greceşti.

Manifestanţi au ars baraje rutiere şi au aruncat cu cocteiluri Molotov în forţe antirevoltă, care au ripostat, luni seara, cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare.

Ei au spart vitrine ale unor magazine din centrul Salonicului, al doilea cel mai important grec.

O primă manifestaţie, cu câteva ore mai înainte, la care au luat parte zeci de romi - adunaţi în faţa unui spital în care a fost operat tânîrul rănit, a fost pătată, de asemenea, de confruntări cu forţe antirevoltă, care au răspuns cu pietre gazelor lacrimogene.

UN ATAC ”CU SÂNGE RECE AL POLIŢIEI”

Tânărul a fost spitalizat după ce un poliţist a deschis focul împotriva lui, în timpul unei rumăriri, în noaptea de duminică spre luni.

Adolescentul rom a fugit fără să plătească o factură de 20 de euro la o benzinărie, al cărei proprietar a chemat poliţia.

Poliţia a anunţat într-un comunicat că ”şoferul efectua manevre periculoase” şi ”încerca să lovească motociclete ale poliţiştilor”.

”Având în vedere pericolul imediat, poliţiştii au folosit o armă de foc (cu care au tras două focuri) într-o încercare de a imobiliza vehiculul, ceea ce a condus la pierderea controlului (maşinii) de către şofer, care a izbit un perete şi a fost transportat la spital cu răni grave”, potrivit comunicatului.

Acesta este un atac ”cu sânge rece comis de către poliţie. Copilul nu a făcut nimic care să justifice o asemenea acţiune a ofiţerilor de poliţie”, a declarat presei avocatul familiei minorului rom, Théofilos Alexopoulos.

Poliţistul care a tras a fost arestat şi prezentat în faţa unui procuror marţi.

Poliţia a anunţat că poliţistul a fost ”disponibilizat” şi că a deschis oanchetă.

Grèce: un policier tire sur un jeune Rom, incidents lors d'une manifestation à Thessalonique
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.