Un incident mai puţin obişnuit s-a petrecut, vineri, pe aeroportul Henri Coandă, unde o aeronavă cu 179 de pasageri la bord care decolase de la Erevan, capitala Armeniei, şi trebuia să ajungă în Republica Moldova a fost rerutată spre Otopeni din cauza unor restricţii de zbor la Chişinău. După ce a aterizat, s-a primit un mesaj de ameninţare cu bombă de la bordul avionului, astfel că a fost nevoie de intervenţia trupelor speciale, au declarat surse pentru News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aeronava companiei FlyOne a aterizat la Otopeni la ora 10:04. Decolase de la Erevan şi trebuia să ajungă la Chişinău, numai că pilotul a cerut să facă o escală neprogramat la Bucureşti, întrucât nu a primit autorizarea de aterizare la Chişinău.

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova a explicat, potrivit NewsMaker, că zborul nu a primit aprobarea Chişinăului pentru că operatorul aerian nu a notificat „despre modificările de orar cu 3 zile în prealabil, după cum prevede legislaţia”.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

De pe Aeroportul Henri Coandă, avionul urma să decoleze înapoi spre Erevan, numai că la 13:29 s-a primit un mesaj de ameninţare cu bombă de la bordul aeronavei, astfel că s-a format dispozitivul special pentru asemenea situaţii, iar aeronava a fost tractată într-o zonă izolată pe platforma aeropoetului, iar cei 179 de pasageri au fost debarcaţi.

După verificările de rigoare, s-a constatat că alerta cu bombă este neîntemeiată, iar la ora 16:27 pasagerii s-au reîmbarcat şi la 16.32 avionul a decolat înapoi spre Erevan.

LA BORD S-AR FI AFLAT OAMENII LUI ILAN ŞOR

Între timp, la Chişinău, incidentul a fost relatat pe reţelele sociale de deputata Marina Tauber, apropiată a oligarhului fugar prorus Ilan Şor, care s-a plâns că autorităţile de la Chişinău nu au lăsat aeronava să aterizeze, deşi la bord se aflau, spune ea, persoane în vârstă care aveau nevoie urgentă de asistenţă medicală. Tot ea a dezvăluit însă că la bord se aflau şi participanţi la Congresul blocului politic moldovenesc „Victorie”, format în jurul lui Ilan Şor.

„Aceasta este o altă presiune ilegală asupra oamenilor şi o crimă a regimului împotriva propriilor cetăţeni. În calitate de deputat am trimis o solicitare către Direcţia Aviaţiei Civile pentru a explica motivele acestei situaţii grave”, a comunicat Tauber, citată de NewsMaker.

Congresul blocului „Victorie” a avut loc la Moscova, dar în prezent, nu există zboruri directe între Rusia şi Republica Moldova, astfel că se folosesc de obicei rute prin Armenia sau Turcia.

După primul Congres al blocului „Victorie”, care a avut loc tot la Moscova, la întoarcerea la Chişinău delegaţii au fost percheziţionaţi, iar ulterior poliţia a anunţat că asupra pasagerilor au fost găsiţi bani lichizi, în sume mari. Chişinăul acuză Moscova de finanţarea grupării lui Şor, prin transporturi organizate de sume cash, bani care să fie folosiţi ulterior pentru acţiuni destabilizatoare în cadrul războiului hibrid pe care Moscova l-ar duce împotriva conducerii proeuropene a Republicii Moldova.

CITEȘTE ȘI Autorităţile de la Chişinău: „Curierii” lui Ilan Şor au adus de la Moscova peste un milion de euro într-o singură zi. Banii erau destinaţi finanţării partidelor. Procuratura Generală investighează blocul electoral „Victoria”, recent creat
CITEȘTE ȘI SUA, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia, într-o declaraţie comună, de complot pentru influenţarea alegerilor din Moldova

EXPLICAŢII DE LA CHIŞINĂU

După incidentul de vineri de la Bucureşti, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din Republica Moldova a venit cu precizări „cu privire la informaţiile distribuite de unele surse media, ce vizează anularea zborului Chişinău-Erevan-Chişinău”. Instituţia a spus că „operatorii aerieni au obligaţia de a notifica Autoritatea Aeronautică Civilă cu privire la orice modificare a orarului de zbor şi la zborurile adiţionale, pentru a obţine aprobarea prealabilă necesară. În cazul zborului RMO-EVN-RMO, aceste cerinţe nu au fost respectate. Operatorul nu a notificat AAC despre modificările de orar cu 3 zile în prealabil, după cum prevede legislaţia. Ca urmare, acest zbor nu a primit aprobarea necesară”, au precizat reprezentanţii Autorităţii.

Solicitat de NewsMaker pentru o reacţie, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei low-cost FlyOne, Vladimir Cebotari (fost ministru al justiţiei şi apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc - n.r.), a declarat că această cursă a fost operată de FlyOne Armenia, care a angajat pentru zbor o aeronavă a Mongolian Airlines. „Zborul nu a avut permisiune să intre în spaţiul moldovenesc. Pasagerii zboară înapoi la Erevan. A fost un zbor charter, se va analiza”, a menţionat Cebotari.

Potrivit oficialului, compania aeriană analizează circumstanţele celor petrecute.

„După cum am înţeles, la bord erau persoane suspecte, oameni cu un anumit caracter. În timpul zborului, echipajul a modificat unele date de zbor, a făcut o eroare în documentaţie. Unul dintre pasageri a fost suspect, dar încă nu ştim detalii”, a declarat Cebotari. După aceea, a adăugat preşedintele Consiliului de administraţie al FlyOne, a fost o alarmă falsă că la bord s-ar afla explozibil . Acum, compania aeriană stabileşte toate împrejurările incidentului.

Potrivit lui Cebotari, tot vineri, a mai fost o alarmă falsă de bombă la bordul unui alt zbor al companiei sale aeriene, pe ruta Antalya-Chişinău. Cursa a fost nevoită să se întoarcă la Antalya. După verificări, potrivit lui Cebotari, acesta se pregătea să zboare spre Chişinău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.