Pompierii constată vineri o îmbunătăţire a situaţiei pe Insula Tenerife, după aproape trei zile de extindere necontrolată a unor incendii de pădure şi după ce 4.000 de hectare au fost devastate de ”cel mai complex” incendiu din ultimii 40 de ani în arhipelagul spaniol Canare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au constatat vineri ”o evoluţie favorabilă” pe principalul front al incendiului, a anunţat într-o conferinţă de presă şefa departamentului Protecţiei Civile din arhipelag, situat în largul coastei de vest a Africii, Montserrat Román.

4.000 DE HECTARE ARSE

Acest incendiu de pădure, care a izbucnit marţi seara, a ars aproximativ 3.800 de hectare, într-un perimetru de 42 de kilometri, potrivit unui ultim bilanţ, iar împotriva sinistrului au fost mobilizaţi 250 de pompieri, 17 aeronave şi 200 de membri ai Unităţii Militare Speciale (UME) a Ministerului spaniol al Apărării, care intevine la cele mai grave incendii din Spania.

”În această noapte (de joi spre vineri), incendiul şi condiţiile meteorologice s-au comportat normal. În cele două nopţi dinainte, am observat rafale de vânt, temperaturi şi un comportament al incendiului destul de neobişnuit”, a declarat într-o conferinţă de presă Fernando Clavijo, preşedintele Guvernului regional al Canarelor.

Incendiul, a insistat el, ”s-a comportant în cursul nopţii în mod mai nornal”, însă condiţiile meteorologice extreme au complicat atât operaţiunile pompierilor, cât şi recunoaştyerea aeriană.

RIDICARE PARŢIALĂ A IZOLĂRII

Îmbunătăţirea situaţiei vineri a permis o relaxare a interdicţiei de circulaţie în zona La Esperanza, o localitate situată în apropierea flancului de nord al incendiului, unde îşi concentrează pompierii eforturile.

Aproximativ 4.500 de persoane au fost evacuate de la izbucnirea incendiului, iar aproximativ 1.700 de persoane rămâneau închise vineri faţă de 4.000 cu câteva ore mai înainte, potrivit unui bilanţ actualizat vineri de către Montserrat Román.

Paturi de campanie au fost instalate de către Crucea Roşie într-un gimnaziu în comuna La Orotava, în vederea găzduirii deplasaţilor, a constatat o fotografă AFP.

Afară au fost găzduite animale de către asociaţii.

Parcul Naţional Teide, foarte frecventat de turişti, a fost închis joi seara.

Norul de fum - vizibil în imagini din satelit - a trecut de Vârful Teide, vilcanul care domină insula, cel mai înalt punct al Spaniei (3.715 metri altitudine), în contextul în care principalele focare ale incendiului se află pe dealuri împădurite, la 20 de kilometri distanţă, în apropiere de mai multe sate.

De pe mare, părţi întregi ale pădurii sunt ascunse de nori de fum, pe care vântul nu reuşeştev să-i disipeze, a constatat un jurnalist AFPTV.

”CEL MAI COMPLICAT” INCENDIU

Insula a fost cuprinsă de incendii mai importante în privinţa suprafeţei arse în 2007, însă condiţiile meteorologice şi topografia acesteia l-au determinat joi pe Fernando Clavijo să anunţe că arhipelagul se confruntă cu ”cel mai complicat” incendiu din ultimii 40 de ani.

Incendiul şi-a creat ”propriile condiţii meteorologice”, potrivit autorităţilor, şi anume un nor de fum de câţiva kilometri înălţime.

”Am recuperat un pic de umiditate în aer joi seara, dar ştim că începând de azi (vineri) aceasta va scădea din nou”, din cauza unei creşteri a temperaturii, a anunţat vineri dimineaţa meteorologul Vicky Palma.

Incendiul are loc între două valuri de caniculă pe insulă, pe care află numeroase zone uscate, care au crescut riscul incendiilor de pădure.

Potrivit unor cercetători, fenomele meteorologice extreme s-au intensificat din cauza încălzirii globale.

Caniculele riscă să fie mai frecvente şi mai intense, iar impactul lor lor mai extins.

În 2022, 300.000 de hectare au fost distruse de peste 500 de incendii în Spania - un record în Europa, potrivit Sistemului European de Informaţii despre Incendii de Pădure (EFFIS).

Peste 75.000 de hectare au fost arese în 2023 în Spania, care se află în prima linie modificărilor climatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.