Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a izbucnit într-o clădire de antrenament situată în afara complexului reactorului principal, relatează CNN, citând Serviciile de Urgenţă ale Ucrainei. Departamentul pentru Energie al SUA şi-a activat echipa de răspuns la incidente nucleare, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este pregătită pentru o reacţie 24/7.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La ora 5.20 a.m. (ora locală), Serviciile de Urgenţă au intervenit la incendiul de la clădirea de antrenament de la centrala nucleară Zaporojie", au arătat reprezentanţii Serviciului, pe Telegram, conform CNN.

Aproximativ 40 de pompieri şi zece autospeciale intervin pentru a stinge incendiul, a menţionat sursa citată.

"Ocupanţii vor primi pedepse severe pentru acest atac cinic asupra cele mai mari centrale nucleare din Europa", a arătat sursa citată.

Între timp, primarul din Enerhodar a declarat că luptele în zona centralei au încetat, potrivit BBC.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunţă că şi-a trecut Centrul de Urgenţe şi Incidente în stare de reacţie 24/7 din cauza "situaţiei grave" de la centrala de la Zaporojie.

"Sunt profund îngrijorat de situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie. Am vorbit cu premierul Ucrainei, Denis Şmihal; Agenţia monitorizează situaţia şi este în legătură cu autoritatea de reglementare nucleară şi operatorul din Ucraina. Fac apel la părţile implicate să se abţină de la acţiuni care pot pune în pericol centralele nucleare", a scris pe Twitter şeful Agenţiei, Rafael Mariano Grossi.

Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a scris, la rândul său, pe Twitter că a vorbit cu ministrul Energiei din Ucraina despre situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie. Ea a arătat că operaţiunile militare ale Rusiei în apropierea centralei sunt "nechibzuite" şi trebuie să înceteze.

Ea a menţionat că Departamentul pentru Energie şi-a activat Echipa de răspuns la un incident nuclear şi monitorizează situaţia, împreună cu Departamentul Apărării, Comisia de Reglementare Nucleară din SUA şi Casa Albă. Nu s-au înregistrat creşteri ale nivelului de radiaţii în apropierea obiectivului, a precizat Granholm, arătând că reactoarele centralei sunt protejate de structuri solide şi că reactoarele sunt în proces de închidere, în siguranţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.