Un incendiu uriaş se extindea luni în incinta unei fabrici istorice de la Sankt Petersburg, iar flăcări imense şi un fum gros şi negru se ridicau deasupra acestei clădiri emblematice a fostei capitale imperiale ruseşti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Circumstanţele izbucnirii incendiului era necunoscute. Pompieri luptau împotriva flăcărilor, vizibile din centrul istoric al Sankt Petersburgului şi care au cuprins peste 10.000 de metri pătraţi.

”Manufactura Nevski”, un vast complex din crămidă roşie, construit de către un industriaş englez în secolul al XIX-lea şi clasat monument istoric regional, a fost mul timp una dintre cele mai mari fabrci textile din URSS şi rămâne o parte a unei instalaţii industriale, din care o parte a fost abandonată sau închiriată ca local comercial.

Un pompier care participa la operaţiuni a murit, iar alţi doi au fost răniţi, a declarat pentru AFP Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

”Potrivit unor date preliminare, o persoană a murit, iar două au fost spitalizate”, a declarat ministerul rus, care a anunţat mai întâi că a pierdut contactul cu acest pompier, care a fost găsit mort.

Potrivit salvatorilor, starea sănătăţii răniţilor este considerată gravă. Ministerul a declarat pentru AFP că aceştia prezentau arsuri pe 40-50% din suprafaţa corpului.

La faţa locului, făcările erau în continuare intense şi ardeau inclusiv copaci din apropierea clădirilor, potrivit unui jurnalist AFP. Aproximativ 350 de pompieri au fost desfăşuraţi, iar acoperişurile şi o parte a plafoanelor clădirilor cuprinse de flăcări s-au surpat.

NUMEROASE ÎNCĂLCĂRI

Ministerul rus a precizat că 40 de persoane au fost evacuate din uzină, situată în sud-estul Sankt Petersburgului.

Comitetul rus de anchetă a anunţat că a deschis o anchetă cu privire la o neglijenţă care a antrenat moartea.

Un site local de ştiri, Fontanka.ru, a difuzat imagini impresionante, filmate cu o dronă deasupra uzinei, în care apar mai multe clădiri devastat etotal de flăcări.

O enormă coloană de fum negru era vizibilă din centrul istoric al oraşului, de la o distanţă de aproximativ zece kilometri.

Potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, o inspecţie efectuată în februarie şi martie a relevat numeroase încălcări, inclusiv absenţa unor sisteme de alarmă sau de stingere automată a focului.

”Erau încălcări destul de grave”, declară o sursă citată de Tass, care adaugă că o procedură penală a fost deschisă în urma acestei inspecţii.

Explozii sau incendii accidentale şi sângeroase sunt relativ curente în Rusia, din cauza vechimii infrastructurii sau nerespectării normelor de securitate. În decembrie, 11 persoane au murit într-un incendiu într-un azil de bătrâni din regiunea Ural.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.