Autorităţile din provincia canadiană Columbia Britanică au îndemnat sâmbătă zeci de mii de locuitori să ia în serios ordinele de evacuare, în timp ce incendii de vegetaţie "extreme şi rapide" ameninţau mari părţi din pitoreasca vale Okanagan, inclusiv oraşul Kelowna, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Situaţia în această regiune populară pentru amatorii de plimbări cu barca şi drumeţii este "foarte dinamică", a declarat Bowinn Ma, managerul pentru situaţii de urgenţă pentru provincia Columbia Britanică.

Aproximativ 30.000 de persoane au primit ordin de evacuare, în timp ce alte 36.000 sunt în alertă şi pregătite să fugă.

"Subliniem importanţa absolută a respectării imediate a ordinelor de evacuare", a declarat ea într-o conferinţă de presă.

"Este o chestiune de viaţă şi de moarte pentru persoanele din aceste proprietăţi, dar şi pentru serviciile de urgenţă care sunt uneori nevoite să se întoarcă şi să le ceară oamenilor să plece", a adăugat Bowinn Ma.

Kelowna, un oraş de 150.000 de locuitori, sufocat de un fum gros, este ultimul centru urban care a căzut victimă a incendiilor dramatice de pădure din Canada, unde au ars milioane de hectare.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că a vorbit cu premierul Columbiei Britanice, David Eby, despre "situaţia incendiilor de pădure care evoluează rapid şi este incredibil de devastatoare" şi a promis resurse federale.

Incendiile afectează, de asemenea, nordul Canadei.

De când a fost ordonată evacuarea, miercuri, majoritatea oamenilor au fugit pe drumuri şi câteva mii au luat zboruri de urgenţă, a declarat sâmbătă ministrul Mediului din Teritoriile de Nord-Vest, Shane Thompson, pe X (fostul Twitter).

Aproximativ 40 de zboruri care au transportat aproximativ 3.500 de pasageri din Yellowknife au ajuns la Calgary, potrivit oficialilor oraşului, care au pus la dispoziţie aproape 500 de camere de hotel.

Refugiaţii din nordul îndepărtat au fost primiţi într-o sală mică pentru a fi înregistraţi şi repartizaţi în hoteluri. Ei au primit fructe, biscuiţi şi apă.

În regiunea Kelowna, situaţia este critică şi de cealaltă parte a lacului Okanagan, în West Kelowna (peste 30.000 de locuitori), unde "un număr semnificativ" de case au ars, potrivit autorităţilor.

Luxosul hotel Lake Okanagan Resort, care a găzduit în trecut înalte personalităţi politice, precum premierul britanic Margaret Thatcher, este una dintre clădirile devastate de flăcări.

În prezent, peste o mie de incendii fac ravagii în Canada, de la est la vest, dintre care peste 230 în Teritoriile de Nord-Vest şi peste 370 în Columbia Britanică.

În ultimii ani, Canada s-a confruntat cu fenomene meteorologice extreme, a căror intensitate şi frecvenţă au fost sporite de încălzirea globală.

În acest an, ţara se confruntă cu un sezon de incendii forestiere record: 14 milioane de hectare - aproximativ cât Grecia - au ars, dublu faţă de ultimul record stabilit în 1989.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.