Mii de pompieri se luptă cu incendiile din Portugalia, Spania şi sud-vestul Franţei, în contextul unui val de căldură care nu dă semne de atenuare. În nordul Portugaliei, un pilot a murit când avionul său cu apă s-a prăbuşit în zona Foz Coa, în apropiere de graniţa cu Spania, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pilotul portughez care a murit zbura singur într-o aeronovavă amfibie de tip Fire Boss.

Incendiile fac ravagii în regiunea Gironde din Franţa, unde au fost evacuate peste 12.000 de persoane.

În sudul Spaniei, lângă Costa del Sol, aproximativ 2.300 de persoane au fost nevoite să fugă din calea unui incendiu care s-a extins pe dealurile Mijas.

Turiştii de pe plaja din Torremolinos au văzut coloane mari de fum ridicându-se pe dealuri, unde mai multe avioane luptau împotriva flăcărilor.

Un localnic a descris incendiile forestiere din apropierea coastei sud-vest atlantice a Franţei ca fiind ”post-apocaliptice”.

”Nu am mai văzut asta până acum”, a declarat Karyn, care locuieşte lângă Teste-de-Buch, pentru agenţia de presă AFP.

Incendiul din acea localitate şi un altul izbucnit la sud de Bordeaux au distrus aproximativ 10.000 de hectare (25.000 de acri). De asemenea, în jur de 3.000 de pompieri se luptă cu incendiile.

De marţi, temperaturile au urcat la 47 de grade Celsius în Portugalia şi la peste 40 de grade Celsius în Spania, alimentând incendiile. Peste 300 de persoane au murit din cauza căldurii în ambele ţări, relatează agenţia de presă spaniolă Efe.

Focarele de incendiu din Portugalia se află în nord-estul oraşului Porto. Incendiile au distrus 30.000 de hectare (75.000 de acri) de teren în acest an - cea mai mare suprafaţă din vara lui 2017, când Portugalia a suferit incendii devastatoare, în care au murit aproximativ 100 de persoane.

Alte părţi ale Mediteranei sunt şi ele afectate. În Italia, guvernul a declarat stare de urgenţă în Valea Po, unde cel mai lung fluviu al ţării a secat.

În Grecia, pompierii se luptă cu incendiile în zona Feriza, la aproximativ 50 km sud-est de Atena, şi lângă Rethymno, pe coasta de nord a Cretei. Şapte sate au fost evacuate în apropiere de Rethymno.

În nordul Marocului, mai multe sate au fost evacuate, deoarece incendiile au cuprins provinciile Larache, Ouezzane, Taza şi Tetouan. Un sat a fost distrus în totalitate în zona Ksar El Kebir şi cel puţin o persoană a murit într-un incendiu.

Franţa se confruntă cu temperature de aproximativ 40 de grade Celsius, care sunt preconizate că vor continua săptămâna viitoare, cu 16 departamente sub cod portocaliu.

Şeful Federaţiei Pompierilor din Franţa a avertizat cu privire la impactul pe care încălzirea globală îl are asupra protecţiei civile.

”Pompierii, securitatea civilă sunt cei care se ocupă zilnic de efecte – şi aceste efecte nu vor apărea în 2030, ci chiar acum”, a declarat Grégory Allione.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense şi mai persistente din cauza schimbărilor climatice induse de om. Terra s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la începutul erei industriale şi temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile de carbon.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.