Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Michelle Bachelet se declară luni ”dezamăgit” de lipsa de diversitate a Guvernului taliban din Afganistan şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de tratamentul aplicat femeilor şi de reprimarea tot mai violentă a vocilor disidente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt dezamăgită de lipsa de includere a aşa-zisului Guvern de tranziţie, în care nu se află nicio femeie şi în care se află puţini membri care nu sunt paştuni”, a subliniat Michelle Bachelet în deschderea celei de-a 48-a sesiuni a Consiliului Drepturilor Omului, la Geneva.

Toţi membrii acestui Guverm, condus de către Mohammad Hassan Akhund, un fost apropiat al fondatorului mişcării talibane, mollahul Omar, decedat în 2013, sunt talibani.

Bachelet s-a declarat îngrijorată de faptul că ”în mod contrar angajamentelor talibanilor de a menţine drepturile femeilor, în ultimele tri săptămâni femeile au fost, din contră, excluse treptat din sfera publică”.

URMĂRIREA ”TRĂDĂTORILOR” ŞI REPRIMARE

Michelle Bachelet adenunţat, de asemenea, căutări ”din uşă în uşă” ale unor membri ai fostului Guvern, unor militari sau oameni care au cooperat cu forţe străine staţionate în ţară până de curând, dar şi ameninţări şi încercări de intimidare a ONG-urilor şi angajaţilor ONU, contrar promisiunilor de amnistie ale noilor oameni puternici de la Kabul.

”În anumite cazuri, oficiali au fost eliberaţi, în altele au fost găsiţi morţi”, a tunat ea, denunţând de asemenea o reprimare ”tot mai violentă” a unor manifestaţii paşnice în întreaga ţară şi a jurnaliştilor care le acoperă.

Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului şi-a reitarat apelul adresat Consiliului de a implementa un mecanism specific care să permită o urmărire îndeaproape a evoluţiei situaţiei drepturilor omului în Afganistan şi care să ţină Consiliul informat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.