Un tribunal din Peru a respins, marţi, apelul fostului preşedinte Pedro Castillo de a fi eliberat din arest, unde a fost plasat sub acuzaţia de rebeliune şi conspiraţie, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Castillo, care a fost destituit din funcţie şi arestat după ce a încercat să dizolve parlamentul şi să guverneze prin decret, declarase instanţei că "nu va renunţa niciodată" la cauza sa. 

Castillo a cerut, de asemenea, poliţiei şi armatei să "înceteze să mai ucidă" protestatarii care continuă să ceară eliberarea şi repunerea sa în funcţie, după ce ciocnirile violente dintre forţele de securitate şi manifestanţi s-au soldat cu şapte morţi în ultimele zile. 

Judecătorul Cesar San Martin a afirmat, însă, că instanţa a consideră "nefondat apelul depus de apărarea acuzatului", citind hotărârea în urma audierii virtuale. 

Destituirea lui Castillo a fost rapidă, după ce acesta a încercat, miercurea trecută, să pună pe tuşă Parlamentul cu doar câteva ore înainte ca acesta să organizeze un al treilea vot de destituire împotriva sa.  

Castillo şi familia sa erau anchetaţi pentru presupuse fapte de corupţie. 

Congresul a mers mai departe cu votul său şi a decis cu o majoritate covârşitoare să-l pună sub acuzare pentru "incapacitate morală". 

El a fost arestat preventiv pentru şapte zile. 

În câteva ore, vicepreşedintele său, Dina Boluarte, fost procuror, a depus jurământul în calitate de succesor al lui Castillo. 

Susţinătorii lui Castillo au început să protesteze aproape imediat după arestarea sa, iar situaţia s-a agravat duminică, când două persoane au fost ucise în ciocnirile dintre manifestanţi şi forţele de securitate. 

Luni, alte cinci persoane au murit în confruntări şi mai violente. Şase dintre cei şapte morţi au fost în regiunea Apurimac, unde s-a născut Boluarte. 

Celălalt deces a avut loc în cel de-al doilea oraş ca mărime din Peru, Arequipa, în timp ce poliţia a evacuat sute de protestatari de pe pista aeroportului din oraş, unde aceştia instalaseră baricade formate din cauciucuri în flăcări, buşteni şi pietre.

Protestele au continuat şi marţi, cu blocaje rutiere în 13 din cele 24 de regiuni ale ţării, potrivit poliţiei. 

Zonele cele mai afectate au fost în nord şi în sud, inclusiv în regiunea Cusco, un punct fierbinte al turismului care găzduieşte cetatea incaşă Machu Picchu, şi Arequipa. 

Organizaţiile indigene şi agrare au convocat, de asemenea, o grevă pe termen nelimitat. Acest lucru a forţat suspendarea serviciului feroviar între oraşul Cusco şi Machu Picchu, a declarat operatorul feroviar. 

De asemenea, aeroportul din Cusco a fost închis peste noapte din cauza încercărilor protestatarilor de a intra înăuntru. 

Situaţia din Lima era calmă marţi, după ciocnirile din noaptea precedentă, în care poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de protestatari care încercau să ajungă la clădirea Congresului. 

Susţinătorii săi cer eliberarea lui Castillo, demisia lui Boluarte şi dizolvarea parlamentului. 

"Aceasta este o convulsie socială foarte gravă, ne temem că va duce la o revoltă, deoarece există persoane care cheamă la insurecţie, care cer să se înarmeze", a declarat pentru AFP Eliana Revollar, mediator pentru drepturile omului. 

Ea a precizat că peste 200 de persoane au fost rănite în timpul tulburărilor. 

Boluarte a făcut apel la "calm, pace, să putem trăi împreună ca fraţi" şi a declarat că va lua în considerare extinderea la nivel naţional a stării de urgenţă deja declarată în zonele fierbinţi. 

Duminică, ea a promis, de asemenea, să devanseze alegerile din 2026 până în 2024, în încercarea de a reduce tensiunile. 

Luni, guvernul i-a demis pe cei 26 de prefecţi regionali care fuseseră numiţi de Castillo, acuzându-i de "incitare la proteste". 

Congresul de dreapta al ţării a convocat duminică o sesiune de urgenţă pentru a discuta despre criză, dar aceasta a trebuit să fie suspendată după ce au izbucnit luptele. 

Preşedintele de stânga al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, i-a acordat marţi sprijinul lui Castillo, insistând că ţara sa îl recunoaşte în continuare ca preşedinte. 

Cu o zi mai devreme, guvernele de stânga din Mexic, Argentina, Columbia şi Bolivia au publicat o declaraţie comună în care au afirmat că Castillo a fost "victima unei hărţuiri antidemocratice" de la alegerea sa. 

Ministerul de Externe din Peru a răspuns insistând asupra faptului că Congresul a acţionat în conformitate cu Constituţia. 

Cu trecutul său de profesor rural şi lider de sindicat şi cu puţine contacte cu elitele naţiunii, Castillo şi-a atras întotdeauna cel mai mare sprijin din regiunile andine, în timp ce a avut dificultăţi în a găsi susţinere în Lima, pe coasta de coastă. 

Peru se află acum la al şaselea preşedinte din 2016. 

Cele 17 luni de guvernare ale lui Castillo au fost umbrite de şase anchete împotriva sa şi a familiei sale, de proteste în masă care au cerut înlăturarea sa şi de o luptă pentru putere cu Congresul susţinut de opoziţie. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.