Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va acorda o atenţie sporită întăririi forţelor sale nucleare, într-un mesaj transmis pentru a marca, joi, Ziua Apărătorilor Patriei, sărbătoarea publică din ajunul împlinirii unui an de când a ordonat invazia din Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca şi înainte, vom acorda o atenţie sporită consolidării triadei nucleare", a declarat Putin, referindu-se la rachetele nucleare ce pot fi lansate de pe uscat, de pe mare şi din aer.

Putin a anunţat că, pentru prima dată, rachetele balistice intercontinentale Sarmat - o armă capabilă să transporte mai multe focoase nucleare - vor fi desfăşurate în acest an.

CITEȘTE ȘI Rusia a făcut un test cu rachetă balistică intercontinentală Satan II când Biden se afla în Ucraina - CNN

"Vom continua producţia în masă a sistemelor hipersonice Kinjal pentru forţele aeriene şi vom începe livrările în masă de rachete hipersonice Zircon pentru forţele navale", a declarat Putin într-un mesaj publicat de Kremlin joi dimineaţă, cu ocazia Zilei Apărătorilor Patriei.

Pentru ruşi este o sărbătoare foarte importantă, marcată, de altfel, marţi, cu un concert-miting pe stadionul Lujniki din Moscova la care şi-a făcut apariţia şi Putin, deşi a stat extrem de puţin, contrar aşteptărilor. Pe de altă parte, în jurul acestei date a fost lansată nu numai invazia pe scară largă din Ucraina, anul trecut, ci şi operaţiunea de anexare a Crimeei, în 2014.

CITEȘTE ȘI UPDATE: Putin a venit la marele miting-concert de la Moscova, dar a stat foarte puţin. Imediat după aceea stadionul Lujniki a început să se golească - VIDEO, FOTO

Comentariile lui Putin publicate joi vin după ce marţi a anunţat în parlament că a decis ca Rusia să-şi suspende participarea la tratatul bilateral de control al armelor nucleare pe care îl are cu Statele Unite, New START.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Putin anunţă că Rusia îşi suspendă participarea din tratatul nuclear New START şi acuză SUA că vor să facă teste nucleare cu armament real: „Dacă SUA o vor face, o vom face şi noi. Nu o vom face primii, dar vom replica imediat”

PUTIN ŞI BIDEN, DISPUTĂ DE LA DISTANŢĂ

Putin şi preşedintele american Joe Biden s-au angajat marţi într-o dispută verbală de la distanţă, subliniind tensiunile globale dintre superputeri. Putin a acuzat SUA că au transformat războiul într-un conflict global prin înarmarea Ucrainei, în timp ce Biden a subliniat că SUA şi NATO apără democraţia şi libertatea în Ucraina.

Pe de altă parte, Rusia urmează să înceapă vineri exerciţii militare cu China, în Africa de Sud, şi a trimis o fregată echipată cu rachete hipersonice.

Miercuri, la Varşovia, Biden a avertizat că suspendarea participării Rusiei la New START este o "mare greşeală", dar a adăugat: "Nu înţeleg din asta că se gândeşte (Putin - n.r.) să folosească arme nucleare sau ceva de genul acesta".

De altfel, un înalt oficial rus din domeniul apărării a declarat că Moscova va respecta limitele convenite privind rachetele nucleare şi va continua să informeze Statele Unite cu privire la schimbările în desfăşurările armelor sale.

După ce s-a întâlnit cu liderii flancului estic al NATO la Varşovia, Biden a promis că Statele Unite "vor apăra literalmente fiecare centimetru al NATO", în timp ce Kremlinul priveşte NATO - care s-ar putea extinde în curând, incluzând Suedia şi Finlanda - drept o ameninţare existenţială la adresa Rusiei.

CITEȘTE ȘI Biden s-a întâlnit cu liderii estici din NATO, după ameninţarea nucleară a lui Putin: "Sunteţi în prima linie a apărării noastre colective"

Războiul din Ucraina, cel mai mare conflict terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a provocat strămutarea a milioane de oameni, a lăsat în ruine oraşe, comune şi sate ucrainene şi a perturbat economia globală.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat miercuri invazia Rusiei ca fiind o încălcare a Cartei fondatoare a ONU şi a dreptului internaţional şi a atras atenţia asupra ameninţărilor acesteia cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare. "Am auzit ameninţări implicite de a folosi arme nucleare. Aşa-numita utilizare tactică a armelor nucleare este absolut inacceptabilă. Este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei", a spus Guterres.

În două discursuri, din septembrie anul trecut, Putin a indicat că, dacă va fi nevoie, va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia.

ROLUL CHINEI

Miercuri, Putin l-a primit la Kremlin pe diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, Wang Yi, şi a anunţat că liderul chinez Xi Jinping va vizita Rusia, într-un moment în care relaţiile bilateral au atins "noi frontiere".

La rândul său, Xi este aşteptat să ţină vineri un "discurs de pace", dar Ucraina spune că nu se poate vorbi de pace cât timp trupele ruseşti îi ocupă teritoriul.

Washingtonul este îngrijorat că Beijingul ar putea oferi sprijin material letal pentru războiul Moscovei din Ucraina.

Agenţia de ştiri TASS l-a citat pe Wang spunând că ţara sa va "va adera cu fermitate la o poziţie obiectivă şi imparţială şi va juca un rol constructiv în soluţionarea politică a crizei" ucrainene.

Relaţia dintre China şi Rusia, a declarat Wang prin intermediul unui translator, nu este îndreptată împotriva vreunei terţe părţi, dar - într-o aluzie clară la adresa Statelor Unite - el a spus că "nu vor ceda presiunilor din partea unor terţe părţi".

CITEȘTE ȘI China: Unele ţări trebuie să înceteze să mai "alimenteze focul" în conflictul din Ucraina / Beijingul a publicat o iniţiativă pentru "securitatea indivizibilă", principiu invocat şi de Moscova înainte de invazie

CE A OBŢINUT RUSIA DUPĂ UN AN DE RĂZBOI

După un an de război în toată regula, Rusia controlează aproape o cincime din Ucraina, după ce anul trecut a suferit trei eşecuri majore pe câmpul de luptă în "operaţiunea sa militară specială" de protejare a securităţii ruseşti.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au descris invazia ca fiind o acaparare de teren în stil imperial.

În ultimele săptămâni, Rusia a lansat o ofensivă în estul Ucrainei, dar a obţinut doar câştiguri marginale, în ciuda unor pierderi grele.

Forţele ucrainene au respins 90 de atacuri ruseşti în nord-est şi est în ultimele 24 de ore, a declarat armata la începutul zilei de joi. Trupele ruseşti au atacat în apropiere de Kupiansk, în regiunea Harkov, şi în jurul localităţilor Lîman, Bahmut, Adviika şi Şahtarsk, în regiunea Doneţk, unde, potrivit armatei ucrainene, Rusia îşi concentrează eforturile ofensive.

"În Avdiivka, forţele ruseşti rămân la tactica lor de a forţa avansul într-un loc şi apoi, după ce nu reuşesc, aduc rezerve pentru a încerca în alt loc", arată analistul militar ucrainean Oleh Jdanov în comentariile postate pe YouTube. "Acest lucru este posibil doar datorită numărului de trupe la care Rusia poate apela. Ei nu acordă atenţie pierderilor lor. Ideea este de a ne slăbi poziţia - fără să ţină cont de costurile implicate", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.