Imunitatea asigurată de anticorpi în urma vindecării de covid-19 ar dispărea în câteva luni de zile, potrivit unui nou studiu, un lucru care riscă să complice crearea unui vaccin care să fie eficient pe termen lung - care este necesar fie să fie mai puternic sau să fie administrat cu regularitate, potrivit unui expert, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această lucrare confirmă faptul că răspunsul cu anticorpi de protecţie la persoane infectate cu SARS-CoV-2 (...) pare să scadă rapid”, a subliniat luni doctorul Stephen Griffin, un profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universităţii britanice Leeds.

”Vaccinurile aflate în curs de dezvoltare vor trebui să genereze o protecţie mai puternică şi mai de durată faţă de infecţiile naturale sau să fie administrate cu regularitate”, adaugă acest medic, care nu a participat la studiu.

”Dacă infecţia îţi dă un nivel de anticorpi care scade în două-trei luni, vaccinul probabil că va face acelaşi lucru”, iar ”o singură injecţie poate sănu fie suficientă”, declară pentru The Guardian doctorul Katie Doores, principala autoare a studiului.

Studiul efectuat de către prestigiosul King's College din Londra, care nu a fost evaluat de colegi, a fost postat online pe site-ul medrxiv.

Cercetătorii au studiat răspunsul imunitar al unui numnăr de peste 90 de cazuri confirmate - dintre care 65 prin teste virusologice - şi arată că nivelul anticorpilor neutralizanţi, capabili să distrugă virusul, atinge un vârf în medie la trei săptămâni după apariţia simpromelor, iar apoi scade rapid.

Potrivit analizelor sanguine, aceleaşi persoane care prezintă simptome uşoare au avut un răspuns imunitar la virus, însă în general mai mic decât în forme mai severe.

Doar 16.7% dintre subiecţi aveau niveluri puternice de anticorpi neutralizanţi la 65 de zile de la apariţia simptomelor.

Studiul tinde de asemenea să spargă politica bazată pe imunitatea colectivă, care se presupune că apără pe toată lumea, odată ce un procent mare al populaţiei a devenit imună după infectare.

MEMORIE IMUNITARĂ CA RĂSPUNS RAPID ÎN CAZUL UNEI NOI INFECTĂRI

Specialiştii subliniază însă că imunitatea nu se bazează doar pe anticorpi şi că organismul produce de asemenea celule imunitare - B şi T - care joacă un rol în apărare.

”Chiar dacă nu ai anticorpi în circulaţie detectabili, asta nu înseamnă că nu ai neapărat imunitate protectoare, pentru că probabil ai celule cu memorie imunitară care pot intra rapid în acţiune, pentru a cere un nou răspuns imunitar, în cazul în care te întâlneşti din nou cu virusul. Aşadar, este posibil să contractezi o infecţie mai benignă”, apreciază profesoara de imunologie virală Mala Maini, consultantă la University College din Londra.

Până când se vor afla mai multe, ”chiar cei care au un test de anticorpi pozitiv - mai ales cei care nu pot explica unde au fost expuşi - ar trebui să dea dovadă de prudenţă, să se distanţeze social şi să folosească o mască adecvată”, avertizează James Gill, un profesor onorific de la Clinica Warwick Medical School.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.