Mii de locuitori au părăsit micul oraş mexican Tila, fugind de un asediu intensiv de trei zile al unor bărbaţi puternic înarmaţi şi lăsându-l un oraş fantomă, şi încă se tem să se întoarcă, în ciuda faptului că trupele guvernamentale patrulează acum pe străzile goale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

 

 

 

”Toată noaptea am ascultat cum trec gloanţele”, a declarat Maria, o locuitoare a oraşului Tila, situat în sudul Mexicului, la aproximativ 230 km de Tuxtla Gutierrez, capitala statului Chiapas.

În noaptea de 4 iunie, zeci de bărbaţi puternic înarmaţi au sosit în Tila în camioane şi au început să tragă în case, în întreprinderi şi să dea foc la clădiri, au declarat martorii pentru Reuters.

Un bărbat care nu s-a identificat din motive de siguranţă a declarat că bărbaţii înarmaţi s-au întors în ziua următoare cu arme de calibru mare şi ţinute militare.

Violenţele din Tila au durat trei zile, până la 7 iunie, când a sosit armata. De atunci, autorităţile statului au declarat că aproximativ 5.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi în zonă şi că şase suspecţi au fost reţinuţi.

Toţi locuitorii din Tila, aproximativ 4.000 de persoane, au fugit din casele lor, unii luând autobuze guvernamentale spre adăposturile din apropiere, unde mulţi dintre ei rămân şi astăzi, dormind pe saltele pe jos.

”Nu ne întoarcem, până când nu vom şti că, atunci când ne părăsim casele, nu ne vor ucide”, a declarat un comerciant în vârstă de 60 de ani, care s-a identificat ca fiind Saul.

O duzină de locuitori care au fugit din zonă au declarat pentru Reuters că atacatorii, mulţi dintre ei cu feţele acoperite şi dintre care unii păreau a fi minori, au jefuit magazine, au dat foc la maşini şi au încercat să pătrundă în case.

Imagini de după atac arată un oraş încă pustiu, cu străzile pline de vehicule carbonizate, geamuri sparte şi găuri de gloanţe.

Multe comunităţi mexicane au devenit oraşe fantomă, deoarece oamenii caută să se protejeze de violenţa bandelor, solicitând azil în Statele Unite.

În timp ce guvernul susţine că violenţele din Tila au rezultat în urma unei dispute locale legate de terenuri, locuitorii spun că grupurile de crimă organizată îi şantajau de mult timp şi că îi vor pedepsi pe cei care nu plătesc.

”Timp de luni de zile, oricine nu plătea era ucis”, a declarat Maria, vorbind dintr-un adăpost din Yajalon, aflat la aproximativ 30 km distanţă.

”Au ameninţat că vor recruta tineri, că vor viola femeile şi de aceea am plecat”, a adăugat ea.

Locuitorii au raportat o creştere a violenţei în ultimii ani, precum şi o creştere a traficului de droguri şi a şantajului.

Preşedinta aleasă a Mexicului, Claudia Sheinbaum, care va prelua puterea în octombrie, s-a angajat să lupte împotriva extorsiunilor în această ţară, locul unor câmpuri de luptă în expansiune între cartelurile criminale care traficau droguri în mare parte către pieţele din Statele Unite.

În timp ce guvernul american a făcut presiuni asupra Mexicului pentru a lua măsuri mai severe împotriva criminalităţii legate de droguri, Mexicul a făcut presiuni asupra SUA pentru a face mai mult pentru a împiedica trecerea armelor de foc la graniţa sa sudică. Cândva relativ neatinsă de violenţa bandelor, Chiapas este acum scena unui război între puternicul cartel Jalisco New Generation (CJNG) şi cartelul Sinaloa, iar oamenii fug din ce în ce mai mult de violenţă şi de extorcare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.