Imagini din Gaza care au circulat joi pe reţelele sociale au arătat arestarea în masă de către armata israeliană a unor bărbaţi care au fost obligaţi să se dezbrace, să îngenuncheze pe stradă, să stea legaţi la ochi şi să se urce în remorca unui vehicul militar, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Circumstanţele şi datele exacte ale reţinerii sunt neclare, dar identităţile unora dintre deţinuţi au fost confirmate de colegi sau membri de familie.

Cel puţin unii dintre bărbaţi sunt civili fără afiliere cunoscută la grupuri militante, potrivit unei conversaţii avute de CNN cu una dintre rudele lor şi a unei declaraţii a unuia dintre angajatorii lor, o reţea de ştiri.

Monitorul Euro-Mediteranean pentru Drepturile Omului a postat imaginile şi a transmisîntr-o declaraţie pe site-ul său că „armata israeliană a reţinut şi a abuzat grav zeci de civili palestinieni”.

„Monitorul Euro-Med a primit informaţii conform cărora forţele israeliene au lansat campanii de arestare aleatorie şi arbitrare împotriva persoanelor strămutate, printre care se află inclusiv medicil, persoane din mediul academic, jurnalişti şi bărbaţi în vârstă”, se arară în declaraţie.

Forţele de Apărare Israelului nu au răspuns solicitării CNN de a comenta imaginile. CNN a localizat geografic unele dintre imagini în Beit Lahia, la nord de oraşul Gaza.

Mass-media israeliană, fără a indica o sursă, a descris imaginile ca pe o predare a membrilor Hamas. Un jurnalist l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al IDF contraamiralul Daniel Hagari, despre imagini în timpul unei conferinţe de presă de joi, spunând: „Am văzut imagini cu mulţi prizonieri, terorişti Hamas, pe care IDF i-au arestat în timpul operaîiunilor terestre”.

Hagari a spus că, în lupta împotriva Hamas, „cei rămaşi în zonă ies treptat”.

„Investigăm şi verificăm cine are legături cu Hamas şi cine nu”, a spus el. „Îi arestăm pe toţi şi îi interogăm. Vom continua să distrugem fiecare dintre aceste bastioane până când vom termina”.

Într-o declaraţie, Al-Araby Al-Jadeed a informat că unul dintre corespondenţii săi şi mai mulţi membri ai familiei acestuia se numără printre cei reţinuţi în cadrul incidentului prezentat în imagini.

„Astăzi, joi, armata de ocupaţie israeliană l-a arestat pe jurnalistul şi directorul biroului „‘The New Arab’ ” din Gaza, colegul nostru Diaa Al-Kahlot, de pe strada Market din Beit Lahia, împreună cu un grup de fraţi, rude şi alţi civili”, a scris Al-Araby Al-Jadeed.

„Ocupaţia i-a forţat în mod deliberat pe cei din Gaza să-şi scoată hainele, să-i percheziţioneze şi să-i umilească atunci când au fost arestaţi înainte de a-i duce către o destinaţie necunoscută, conform celor relatate de cei de acolo. Au fost distribuite imagini şi clipuri video în care soldaţi arestează zeci de locuitori din Gaza folosind metode criminale şi umilitoare”, se mai arată în declaraţie,

Hussam Kanafani, redactorul-şef Al-Araby Al-Jadeed, a susţinut că Al-Kahlot şi familia lui sunt încă dispăruţi.

„Vom depune toate eforturile posibile, în cooperare cu instituţiile şi organizaţiile internaţionale preocupate de drepturile şi libertatea jurnaliştilor din lume, pentru a stabili unde se află colegul nostru Diaa şi a-l elibera cât mai curând posibil”, a spus Kanafani.

CNN a vorbit cu o rudă a altor bărbaţi deţinuţi, Hani al-Madhoun.

„Forţele israeliene au sosit pe stradă şi au chemat toţi bărbaţii să iasă şi s-au conformat”, a declarat al-Madhoun pentru CNN. „Această casă a fost locul lor de refugiu după ce cele două case ale noastre au fost distruse.”, a precizat ruda.

Al-Madhoun a spus că a luat legătura cu sora sa, care se află în Gaza.

El a spus că şi-a recunoscut vărul Aboud într-una dintre fotografii şi l-a văzut pe fratele său Mahmood într-un videoclip. El a spus că Mahmoud este un comerciant, iar Aboud „nu este implicat în nicio activitate; el îşi ajută tatăl în construcţii.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.