Un fost informator al FBI a fost pus sub acuzare pentru declaraţii mincinoase privind o presupusă schemă de mită în care ar fi fost implicaţi o compania ucraineană, preşedintele Joe Biden şi fiul său Hunter, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexander Smirnov, în vârstă de 43 de ani, este acuzat că a minţit că familia Biden a acceptat plăţi de la firma de energie Burisma.

Departamentul de Justiţie a afirmat că Smirnov a dat declaraţii false FBI din cauză că nu îi plăcea preşedintele Biden.

Republicanii se bazau pe afirmaţiile acestuia într-o încercare de a-l acuza pe Biden.

Hunter Biden, care a negat ferm acuzaţiile la adresa sa, ar urma să depună mărturie în faţa Comitetului de Supraveghere al Camerei Reprezentanţilor în cursul acestei luni, cu privire la acuzaţii.

Smirnov a fost arestat, joi, la Las Vegas, după ce s-a întors dintr-o călătorie internaţională, a afirmat Departamentul de Justiţie. El a fost acuzat de declaraţii false şi că a creat înregistrări fictive.

Într-un document de punere sub acuzare de 37 de pagini, făcut public joi, procurorul special David Weiss – care a supravegheat investigarea lui Hunter Biden – l-a acuzat pe Smirnov că a oferit ”informaţii false şi jignitoare” FBI despre preşedinte şi fiul său, în iunie 2020.

Aceste informaţii au fost oferite după ce Biden a fost confirmat ca şi candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din 2020, afirmă anchetatorii, şi după ce şi-a exprimat prejudecăţile la adresa fostului vicepreşedinte.

Republicanii din Congres au folosit acuzaţiile lui Smirnov în ultimul an, în încercarea de a-l acuza pe preşedintele Biden.

La anunţarea investigaţiei, preşedintele de atunci al Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy a afirmat că ”un informator de încredere al FBI a făcut acuzaţii privind o mituire a familiei Biden”.

Ulterior, republicanii au reuşit să determine FBI să facă publice notiţele privind afirmaţiile lui Smirnov.

La acel moment, republicani din Congres au recunoscut că acuzaţiile nu erau verificate şi că nu exista nicio dovadă că Joe Biden a primit vreo plată din Ucraina.

Smirnov a susţinut iniţial că oficiali ai Burisma au afirmat că l-au angajat pe fiul preşedintelui, Hunter, ”pentru a ne proteja, prin tatăl său, de tot felul de probleme”, în cadrul unei serii de întâlniri, în 2015 şi 2016.

La acel moment, Biden era vicepreşedinte în timpul mandatului lui Barack Obama, iar fiul său Hunter era un membru al consiliului director al Burisma.

Burisma a fost supusă şi unei anchete penale conduse de procurorul general al Ucrainei de la acea vreme.

Smirnov a susţinut că firma a plătit câte 5 milioane de dolari lui Biden şi fiului său, pentru ca Hunter ”să se ocupe de toate acele aspecte prin intermediul tatălui său”, referindu-se la problemele legale ale companiei.

Procurorii au afirmat că, în realitate, Mr Smirnov a vorbit cu oficialii Burisma doar în 2017, după ce Biden nu mai era vicepreşedinte şi după ce procurorul general al Ucrainei de la acel moment a fost demis, în februarie 2016.

”Cu alte cuvinte, când (Joe Biden) nu avea nicio posibilitate de a influenţa politica SUA şi când procurorul general nu mai era în funcţie”, se arată în punerea sub acuzare.

Anchetatorii au adăugat că Smirnov ”şi-a transformat contactele de afaceri de rutină şi deloc extraordinare cu Burism în 2017 şi mai târziu în acuzaţii de mită împotriva (lui Joe Biden”, după ce şi-a exprimat prejudecăţile privindu-l pe preşedinte şi candidatura sa.

Când a fost interogat din nou de agenţii FBI, în 2023, Smirnov ar fi schimbat elemente din povestea sa şi ar fi făcut noi acuzaţii, după ce a pretins că s-a întâlnit cu oficiali ruşi.

Dacă va fi condamnat, Smirnov ar putea primi o pedeapsă de maximum 25 de ani de închisoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.