Uniunea Europeană (UE) transmite semnale ”rezonabil de pozitive” cu privire la posibilitatea modificării anumitor prevederi ale Brexitului, pentru ca premierul britanic Theresa May să poată obţină o ratificare a ”acordului retragerii” în Parlament, a apreciat marţi ministrul britanic de externe Jeremy Hunt, relatează Reuters

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regatul Unit urmează să părăsească UE la 29 martie, însă acordul încheiat de şefa Guvernului cu Bruxellesul a fost respins masiv, în ianuarie, de Camera Comunelor.

Theresa May încearcă de atunci să renegocieze cu europenii ”plasa de siguranţă” irlandeză ("backstop") - un mecaism de ultim recurs vizând să evite reimpunerea unor controale vamale la cei 500 de kilometri de frontieră între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Premierul britanic a stabilit 12 martie drept dată-limită a obţinerii ratificării "Withdrawal Agreement".

Ministrul britanic al Brexitului, Stephen Barclay, şi consilierul juridic al Guvernului (attorney general) Geoffrey Cox se întâlnesc marţi, la Bruxelles, cu negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

Jeremy Hunt a subliniat că avizul juridic al lui Geoffrey Cox cu prvire la modificările negociate de Bruxelles şi Londra urmează  să fie hotărâtoare pentru deputaţi.

Consilierul juridic al Guvernului aprecia în decembrie că acordul retragerii încheiat de May risca să ţină regatul ostatic, ”pe termen nedeterminat”, în uniunea vamală europeană.

Susţinătorii Brexitului reclamă o clauză constrângătoare juridic care să garanteze caracterul temporar al "backstop"-ului.

”Calendarul este foarte strâns”, a subliniat Jeremy Hunt la BBC.

”Însă, în comparaţie cu locul în care ne aflam acum o lună, situaţia a luat o direcţie pozitivă. Cred că semnalele pe care le primim sunt rezonabil de pozitive. Nu vreau să exagerez, pentru că mai este mult de lucru”, a apreciat el.

”Cred că ei (negociatorii UE) încep să înţeleagă că putem obţine o majoritate în Parlament, pentru că ei aud mesajele unor persoane care au votat împotriva acordului şi care se declară astăzi pregătite să fie rezonabile cu privire la modul în care vom obţine asigurarea că nu vom fi prinşi în capcană legal de backstop”, a declarat Hunt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.